ОД почетка године до сада број незапослених на Бироу рада у Пљевљима смањио се за 332, саопштили су из ове установе.Према њиховим речима, почетком године на евиденцији се налазило 2.275 активних тражилаца посла, а сада их је 1.943, тако да тренутна стопа незапослености износи 16,79 одсто.

- Кроз програме активних мера запошљавања радно место је добило 122 грађана, док су на сезонским пословима тренутно ангажована 322 незапослена. Очекујемо да ће планирани број, за ову годину, од 340, значајно бити премашен - казао је начелник Подручне јединице за Пљевља и Жабљак Сабит Ћирлија.

Он је истакао да су у току јавни радови "нега старих лица", "персонални асистент" и други послови из области заштите животне средине, образовних, културних и других програма од јавног интереса.

Прочитајте још - Сезонски посао, па правац море

Бојан Крвавац, одборник Демократа у СО Пљевља, саопштио је да делује веома неозбиљно изјава како у Пљевљима константно пада број незапослених. Према његовим речима, пошто актуелна власт није могла смањити незапосленост отварањем фабрика, погона и нових радних места, подаци о броју незапослених се покушавају смањити гумицом, истовремено спинујући податке о стварном броју људи који траже посао. Крвавац истиче да статистика незапослених не одсликава право стање због сезонског запошљавања.

- Број незапослених, како се то жели представити, опада првенствено због сезонских послова у којима пљеваљска деца иду у печалбу, по хотелским комплексима на приморју, јер једноставно немају другог избора - казао је Крвавац, додајући да пројекти, јавни радови и слично не представљају никакво дугорочно решење, јер се грађани запошљавају само на неколико месеци.

Он истиче да је евидентно да је у Пљевљима смањен број радних места за неколико хиљада у последње три деценије.

- Наш град је осакаћен сумњивим приватизацијама и стечајима у којима су хиљаде радника остале на улици. Упркос томе, актуелна власт у Подгорици се није побринула да отвори чак ни трафику у Пљевљима, док смо се у судбину и умешност пословања једне од већих инвестиција Владе Црне Горе у Пљевљима, "Вектре Јакић", уверили у претходних неколико година - казао је Крвавац.

Бојан Крвавац

Прочитајте још - Посао: седиш, плата: 35.000 и нико неће!

НОВИ ПОГОНИ И СТРАНЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ

КРВАВАЦ додаје да иновативне идеје, расписивање јавних радова, грантови, запошљавање особа са инвалидитетом и теже запошљивих категорија друштва јесу за сваку похвалу.

- Међутим, на тај начин се суштинско стање и поражавајући број незапослених у Пљевљима не може решити. Потребна су нова радна места у производњи, отварање погона, привлачење директних страних инвестиција и инвеститора што актуелна власт није успела да уради већ 30 година - закључио је Крвавац.