УЛЦИЊ - Солана Бајо Секулић у Улцињу од понедељка је парк природе. То су одлучили одборници Скупштине општине Улцињ на седници Скупштине општине. У одлуци се наводи да ће Општина Улцињ основати привредно друштво коме ће од наредне године поверити управљање овим заштићеним подручјем.


Европска комисија је у последњем Извештају о напретку позвала Општину да усвоји документ о заштити тог подручја.


Одлуку локалног парламента Улцињ позитивно су оценили у Центру за заштиту и проучавање птица - организацији која већ 15 година ради на заштити Солане.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Солана препрека ка ЕУ


- Коначно је Солана у Улцињу препозната као локалитет од значаја на националном нивоу, навели су из Центра за заштиту и проучавање птица – навели су из те организације.

Подсетимо, Влада је још 2017. године усвојила документ којим је предвиђено да на подручју Солане неће бити градње, а да су у оквиру грађевинског подручја на Солани планиране површине за индустрију, на којима је предвиђена санација и модернизација фабрике за производњу соли, уз доградњу пратећих садржаја и погона за производњу и продају предмета од соли.


Солана Бајо Секулић је једина Солана у Црној Гори у којој се со брала на традиционалан начин – као производ мора, Сунца и ветра.


Б.Дабић