Верска нетолеранција у Хрватској је у порасту, посебно на интернету, као и употреба прооусташких графита, објавио је Стејт Департмент у свом годишњем извештају о верским слободама у 2018., у којем се, између оталог, наводи да су јеврејске и атеистичке организације америчким посматрачима казале да су некатоличка деца дискриминисана у јавним школама.


У извештају се посебно указује да су јеврејска и српска мањинска заједница и ове године, тећу годину за редом, комеморацију у Јасеновцу одржале мимо државне, незадвољне односом државе према величању усташтва и усташким симблима.


Исламска заједница је, наводи се, истакла да има добре односе с владом, као и да је након сусрета у априлу с премијером Андрејем Пленковићем загребачко-љубљански метрополит Порфирије Перић исказао задовољство правним статусом Српске православне Цркве.


У извештају Стејт департмента се подсећа да и Савет Европе у свом извештају из маја ове године да је у Хрватској у порасту верска нетолеранција, укључујући и она на интернету, као и проусташки графити.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: НОВИ ИЗЛИВИ УСТАШТВА У ХРВАТСКОЈ: Гради се фонтана у облику слова „У“


Указује се да су мањинске верске заједнице известиле о повременим случајевима вербалног злостављања и физичког напада, а у извештају Европског Омбудсмана стоји да коментари на разним интернет порталима оптужују Јевреје за поткопавање демократије, слободе и финансијских институција.",


Стејт Департмент истиче да од укупно 4,3 милиона становника у Хрватској, што је процена из јула 2018., око 86,3 одсто је католичке, 4,4 одсто српске православне, а 1,5 одсто муслиманске вероисповести.


Готово четири одсто се идентификује као неверници или атеисти.


Преостали део чине Јевреји, протестанти и други хришћани, а према подацима Савеза јеврејских општина у Хрватској живи између две и 2,5 хиљаде припадника јеврејске вере.


Државни секретаријат САД такође наводи да невладине организације извештавају да се гранична полиција према мигрантима понашала противно њиховим верским уверењима, али да влада одбацује те оптужбе.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Дубровник: Кукасти крст од клупа на терену за мали фудбал


Подсећа се и на упозорења омбудсмана да су неке здравствене институције одбиле лечење Јеховиним сведоцима који због својих уверења нису хтели да приме трансфузију крви, и да, како јеврејски челници сматрају, влада није предузела конкретне кораке за враћање имовине ове заједнице заплењене током холокауста.


Стејт Департмент преноси податке канцеларије хрватске Комисије за односе с верским заједницама о томе како је влада 2018. дала око 38 милиона евра Католичкој Цркви за плате, пензије и у друге сврхе, што је пад с 40 милиона у односу на 2017. годину.


Влада је финансирала и друге верске заједнице које имају уговор с државом, пропорционално њиховој величини, с 2,8 милиона евра


Годишњи извештај америчком Конгресу о верским слободама у свету, објављен прошле недеље, говори о стању у свим државама и спроводи се од 1998. године. Подаци се прикупљају од влада, верских заједница, невладиних и других организација, новинара и других релевантних институција, наводи агенција.