УПИС права на државно власништво над црквеном имовином могућ је само након доношења коначне, правоснажне управне или судске одлуке. Део предложеног закона о слободи вероисповести треба зато изменити и допунити, како би се назначило да Служба катастра државу може да упише као власника црквене имовине само ако је претходни услов испуњен. Ово је у понедељак, поводом спорења око предложеног текста закона о црквама Црне Горе, као своје званично мишљење саопштила Венецијанска комисија. На 23 странице извештаја сажет је низ захтева упућених властима у Подгорици. "Венецијанци" одобравају нови пропис, али траже низ допуна, разрада и прецизирања у делу који се односи на имовину цркава и верских заједница. - Законом треба прописати да промена власништва над верским објектима неће аутоматски утицати на право онога ко је до тада тај објекат користио - кажу у Венецији. Ово је епилог вишедневних спорења између званичне Подгорице и Митрополије црногорско-приморске СПЦ око суштине одлуке европских правника о пропису који су верници протумачили као увод у отимање српских светиња у Црној Гори. Извештајем европских правника потврђен је став Цркве да једностран упис храмова неће бити могућ.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Венецијанска комисија: Израда амандмана у току, мишљење у понедељак

- Ко дирне дом Божји, Бог ће његов дом разорити - поново је упозорио епископ будимљанско-никшићки Јоаникије. - Ружно је што чујемо приче које се ових дана причају по Црној Гори. Одвратно је што људи на партијским састанцима хоће да праве аутокефалну цркву. Па направили су једну, ето им је! Шта сад хоће? Јесу ли је давно прогласили аутокефалном? Она и јесте аутокефална, она не признаје никог живог, једино признаје власт, која ју је и створила. Нећемо подстицати братске раздоре, али ћемо, свакако, наше храмове и бранити, и сачувати, и даље унапређивати - казао је епископ Јоаникије.

"Црквена криза", која је заљуљала и односе између Црне Горе и Србије, ипак полако улази у мирнију фазу. Српски шеф дипломатије Ивица Дачић негирао је у понедељак да Србији одговара заоштравања односа.

- Томе се апсолутно противимо, као и сваком заоштравању односа између српског и црногорског народа - казао је Дачић, и изразио очекивање да ће Подгорица поштовати права српског народа који живи на њеној територији.

Епископ Јоаникије

ТУЖИЛАШТВО О МИРНИ

ВИШЕ државно тужилаштво у Подгорици формирало је предмет посвећен Мирни Никчевић, првој саветници у Амбасади Црне Горе у Анкари. Она је изазвала скандал када је на друштвеној мрежи "Фејсбук" упутила тешке речи и увреде на рачун Тројичинданског сабора и људи који су се тог дана окупили у Подгорици.

Из Тужилаштва поручују да ће се током увиђаја прибавити сви подаци и обавештења ради оцене да ли у радњама Мирне Никчевић има елемената кривичног дела.