Накнаде за децу и старије од 65

В. ВУЈНОВИЋ

понедељак, 24. 06. 2019. у 08:28

Накнаде за децу и старије од 65

Фото А. Станковић

Социјална давања у Херцегновској општини. Помоћ у износу од 300 до 3.000 евра

РОДИТЕЉИМА новорођених близанаца 1.000, а тројки 3.000 евра поклањаће херцегновска општина на основу Одлуке о правима и услугама из социјалне и дечје заштите. За треће дете исплаћиваће 300 евра. Од почетка 2018. године Општина за свако новорођено дете уручује родитељима симболичан поклон од стотину евра.

Секретарка за локалну самоуправу Весна Самарџић каже да верује да ће родитеље који добију близанце или тројке обрадовати ова помоћ, јер је то нови, позитиван искорак када је социјална политика у питању.

Самарџићева је нагласила да усвојена одлука представља правни акт који по први пут дефинише сва права и услуге из области дечје социјалне заштите за које се локална самоуправа определила да у континуитету додељује. Суштински она регулише социјалну политику и правце којима је Општина усмерена.

Одлука предвиђа и негу старих, а досадашња пракса се показала као изузетно корисна. Током протеклих пола године, осам геронто - домаћица бринуло је за 80 старијих суграђана, који желе да остану у овом програму.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Црна Гора: Скупља струја уз статус кво

- Кроз геронто - програм, Општина Херцег Нови помаже самохраним особама старијим од 65 година, које немају могућности да саме о себи брину. То су услуге "лакшег" типа - објаснила је Самарџићева. - Не обухватају медицинске, већ услуге усмерене на помоћ у социјализацији, обилазак, обављање кућних послова, одлазак код доктора, прибављање медицинске документације, а често и само топао и пријатељски разговор. За ову намену општина је определила 40.000 евра на годишњем нивоу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ЦГ: Дуг кочница за кредит

ЈЕДНОКРАТНА ПОМОЋ

ОДЛУКОМ су предвиђене и једнократне помоћи за најугроженији део становништва, грађане без посла и у тешкој материјалној ситуацији. Таква помоћ предвиђена је и за болесне - за шта је буџетом предвиђено 15.000 евра, док је за једнократне социјалне помоћи опредељено 60.000 евра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације