ФОНД за заштиту депозита од 28. априла до сада је исплатио 8.300 депонената Атлас банке или више од 65 милиона евра, односно 73 одсто од укупних потраживања које износи готово 90 милиона евра. Исплаћује се новац и онима који су имали улоге у Инвест банци Монтенегро и од 28. јануара до данас исплаћено је 18,7 милиона евра од предвиђених 22 милиона.

- За 356 депонената који немају право на исплату гарантованих депозита сачињена су решења и послата на последњу познату адресу. Ту се ради о онима који су по закону искључени, а реч је о органима и организацијама при државној, односно локалној управи, те особама које су повезане са Атлас банком - навео је Марковић, и додао да је до сада предато 18 тужби Управном суду, а стигло је 20 приговора депонената на исплату гарантованог депозита.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Сва имовина Атласа отићи ће на добош

Стечајни управник Атлас банке одлучио је да продужи рок за пријаву потраживања до 8. јула. Разлог је, каже Марковић, да се да могућност онима који то нису учинили у предвиђеном року или су утврдили ново стање, да своје потраживање и пријаве.

- Што се тиче нашег дела посла застоја нема. Ако се десио неки спорадичан случај, у питању су нерезиденти, и они су се у међувремену информисали шта им треба од документације. Било је у старту и проблема са пензионерима који су пензију примали из иностранства преко Атлас банке. И то је у међувремену превазиђено, они су отворили рачуне у другој банци и сада уредно и на време подижу своје пензије - појаснио је Марковић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - АФЕРА "АТЛАС": Ђурђић признао кривицу и потписао нагодбу с тужилаштвом

Закључује и да је Фонд одговорио изазову у специфичној ситуацији када су две банке од почетка године отишле у стечај.

- Запослени у Фонду су радили професионално и на време одговорили на све упите, а било их је што телефонских, што мејлом из свих крајева света - истакао је Предраг Марковић.

ПОВРАЋАЈ СРЕДСТАВА

ОД продаје имовине ИБМ банке у Фонд је стигло 12,5 милиона евра за повраћај новца. Ових дана се очекује, након извештаја стечајног управника, податак колико ће бити враћено средстава када је у питању Атлас банка - рекао је први човек Фонда за заштиту депозита.