Распуштање скупштине или блокада

И. Д. С.

понедељак, 24. 06. 2019. у 07:53

Распуштање скупштине или блокада

Јокић, Перовићева и Самарџић на прес-конференцији Фото Скала радио

Гладоначелник Котора Владимир Јокић тражи реакцију премијера Душка Марковића. Незаконито смењени први човек општине предлаже формирање одбора повереника

ПРЕДСЕДНИК Општине Котор Владимир Јокић позвао је премијера Душка Марковића да распусти СО Котор и формира одбор повереника који ће обављати функцију Скупштине до конституисања новог сазива. Како је поручио писмом, од председника Владе очекује да то учини најкасније данас до 10 часова, како би на тај начин зауставио "ново незаконито поступање групе одборника, које може резултирати новом блокадом града у јеку туристичке сезоне".

- Како је Влада Црне Горе сама утврдила да Скупштина општине Котор не извршава своје законом предвиђене функције, а како рок за испуњавање истиче данас, позивам вас да у складу са чланом 185. Закона о локалној самоуправи распустите Скупштину општине Котор - навео је, између осталог, Јокић. - Туризам је главна привредна грана Црне Горе, а Котор један од носилаца туристичке привреде. Такође, блокада Града би довела до отежаног одржавања "Котор Арта", фестивала којем је Влада доделила статус од националног значаја, а који представља један од најважнијих културних догађаја Црне Горе.

Он је додао да ће са ситуацијом, али и с дописом премијеру, упознати релевантне представнике међународне заједнице у Црној Гори. Подсетио је да се Влади обратио и пре неколико дана заједно са председницом СО Котор Драгицом Перовић и потпредседником Општине Котор Миливојем Самарџићем, како би, у складу са Законом о локалној самоуправи и одлуком о упозорењу Скупштини општине Котор, данас одржали хитну седницу и донели одлуку о распуштању Скупштине.

Јокић, Самарџић и Перовићева су тражили реакцију Владе и Тужилаштва, након што су одборнички клубови ДПС, СД, ХГИ и ЛП донели одлуку о наставку седнице СО Котор, на којој би поново сменили Јокића. Они су, заједно са др Бранком Ивановићем и Бранком Ковачевићем, поднели Врховном државном тужилаштву, Специјалном државном тужилаштву и Основном државном тужилаштву у Котору кривичну пријаву против Жељка Аврамовића (ДПС), због неовлашћеног заказивања СО Котор.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Бокељима привремене мере?

Аврамовић је, коментаришући њихов поступак, казао да нова скупштинска већина само жели да се поштује њихова воља, те да Јокић и Перовићева немају подршку 17 одборника, као ни право да доносе одлуке преко Скупштине.

СО Котор

- Ово је политичка игранка, а у политици је само питање већине и мањине. Имали су већину и изгубили су је. Сада не желе да сазову Скупштину. Преостаје да то ми урадимо - казао је Аврамовић.

Одбор Либералне партије, поводом ситуације у Котору и кризе власти, сматра да је председник Општине недорастао функцији, те да због ситуације коју је његова коалиција изазвала највише испаштају грађани. Истичу и да Јокић, чија партија изричито тврди да не жели сарадњу са ДПС, тражи спас од Владе, коју чини већина кадрова те странке, како би он и његове колеге сачували фотеље.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - УПРАВНИ СУД ПОНИШТИО ОДЛУКУ: Бивши председник Котора нелегално смењен

- Својим деловањем господин Јокић је градио поверење код коалиционих партнера, који су га и поставили на место председника Општине, на место којем није дорастао, као што ни они нису дорасли преузимању власти на локалном нивоу, што је и потврђено у претходном периоду - сапштио је ЛП. - Цену ове неспособне власти плаћају грађани. Кажњавају их они којима су дали поверење да воде ову општину.

ПРАВА И ОБАВЕЗЕ

ЈОКИЋ је Марковићу поручио да су Влада Црне Горе, председник Општине и Скупштина општине дужни да поштују закон и извршавају судске одлуке. Истакао је да свако другачије чињење или нечињење представља легитимисање политичке корупције и бескрупулозно гажење уставно правног поретка као метода преузимања и формирања власти мимо изборне воље, а на штету јавног интереса.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације