Словеначки државни холдинг (СДХ) објавио је да је најповољнију обавезујућу понуду за куповину 100 одсто деоница Абанке дала Нова кредитна банка Марибор (НКБМ), односно њен власник, амерички инвестицијски фонд Аполло.


Према неслужбеним информацијама које преносе словеначки медији, СДХ је одлучио прихватити понуду Нове КБМ-а односно фонда Аполло јер је за преузимање треће највеће банке у Словенији понудио боље услове, иако је његова понуда била отприлике у висини понуде мађарске ОТП банке која је такође била у најужем избору.


Према незваничним информацијама Финанца, након добијања свих дозвола, за Абанку фонд Аполло ће платити 444 милиона евра нето.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Мали: Уговор о продаји Комерцијалне банке потписао министар из Демократске странке


Заједно са 66,7 милиона евра дивиденде коју је словеначка држава добила средином маја држава је ове године из Абанке добила 512 милиона евра.


Неревидирана књиговодствена вредност деонице Абанке крајем марта износила је 39,92 евра.


Укупна књиговодствена вредност целе банке према томе је била око 602,8 милиона евра, преноси Пословни дневник. хр.


Највећа књиговодствена вредност Абанке била је на крају првог тромесечја 2017. године, када је било најповољније време за продају банака, пишу Финанце.


Влада Марјана Шареца изразила је задовољство што је довршена приватизација Абанке, али и НЛБ банке као највеће банке у држави, чиме је Словенија испунила обавезе које је дала Европској комисији, а реч је о приватизацији државних банака којима је 2013. године дала буџетска средства за санацију и извлачење из кризе због лоших кредитних пласмана.


У првом тромесечју ове године Абанка је остварила 18,6 милиона евра чисте добити, што је 27 одсто мање него у истом раздобљу прошле године.


Удео Абанке на словеначком банкарском тржишту, мерен величином билансне своте (3,8 милијарде евра) износио је 9,6 одсто.


СДХ је објавио да је у име државе продао 10 посто Нове љубљанске банке (НЛБ) институционалним улагачима, за укупно 109,5 мил. еура


Тиме је завршена приватизација највеће словеначке банке, у складу с обавезама Словеније која је пристала да приватизује највеће банке у државном власништву.


Након прошлогодишње продаје 65 одсто деоница НЛБ-а и садашње продаје, у власништву државе као највећег власника, остаје удео од 25 одсто плус једне деонице.