ДОК америчке федералне власти "копају" по контејнерима на броду "МСЦ Гајан" у Филаделфији и проналазе нове количине кокаина, стигавши, с првобитно откривених 16,5 тона, на тону више, свет је запањен "умећем" помораца из Котора, које је последња заплена "промовисала" у шверцере наркотика достојне "војника" Пабла Ескобара. Количина дроге, чија се вредност процењује на око милијарду долара, биће, сасвим сигурно, како за "Новости" откривају истражитељи упућени у збивања у свету нарко-картела, знатно већа.

Да ли иза целог посла стоји неко од око 30 младих људи са дипломом овдашњег, надалеко познатог Поморског факултета, који се налазе по затворима широм света, и сви су осумњичени за шверц кокаина, показаће истрага. Реч је углавном о члановима некада јединственог криминалног клана из Котора, који се касније, због крађе више од 200 килограма кокаина у Валенсији, поделио на "кавчане" и "шкаљарце". У рату тих кланова, почев од Валенсије, преко Холандије и Беча, до Београда, Будве, Котора, Бара и Подгорице, убијено је најмање 40 људи.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПОМОГАО ОКО УТОВАРА ДРОГЕ НА БРОД: Црногорац оптужен у највећој заплени кокаина у Америци!

Одмах пошто су власти САД, на миг агената ДЕА, пронашле кокаин на броду, истражитељи су ухапсили другог официра на пловилу Ивана Ђурашевића (29), из Котора, и његовог колегу Фонофавеа Тијасага. Врло брзо су на шакама Которанина детектовани трагови кокаина, а он је признао да је учествовао у претовару наркотика са 14 чамаца пристиглих негде на отвореном мору. Убрзо су лисице на руке стављене и поморцима из Котора Бошку Марковићу (37), Александру Каваји (25) и Ненаду Илићу (39), као и њиховом "пајтосу" Лаули Пулуију. Имена ухапшених објавио је портал "Инквајер" позивајући се на саговорнике из истраге, наводећи да још није познато која је била улога четворице осумњичених у покушају шверца рекордне количине дроге у САД.

Ухапшени поморци из Котора ће са својим колегама сутра бити саслушани пред судом, где ће се водити расправа о одређивању притвора.

Сумња се да контејнери крију више од 17,5 тона дроге


- Брод "МСЦ Гајан" је у власништву компаније Mediterranean Shipping Co., са седиштем у Женеви, која послује у неколико градова у САД. Броду крцатом кокаином крајње одредиште била је једна од лука у Холандији, "платформа" за огромне количине овог наркотика за тржиште Европе где се мафија из Котора, без обзира на многобројне ликвидације и хапшења, и даље добро сналази. Ко је исфинансирао куповину товара од 17,5 тона кокаина, засада није познато, али учешће Которана у целом послу довољно говори о свему - указује саговорник нашег листа.

Црногорци осумњичени и за товар недавно откривен у Перуу


ВРБОВАЊЕ БЕЗБЕДНОСНО интересантна особа из Котора врбовала је поморце из Црне Горе који су ухапшени због шверца више од 17 тона кокаина у САД. Ова, незванична сазнања из врха црногорске полиције, пренео је један портал у Црној Гори, наводећи да је тај Которанин недавно напустио Црну Гору.

Да су поморци из Црне Горе, углавном из Котора, који има вековну поморску традицију, дубоко у кокаинском послу, говори и акција у Перуу, где је тамошња полиција пре непуна два месеца "привезала" брод, чију су комплетну посаду чинили Црногорци, и на њему пронашла 2,2 тоне кокаина. Брод "Карлота", под либеријском заставом, кренуо је из Чилеа, из луке Калао, а крајње одредиште терета је била Белгија. Да кланови из Котора имају добро разрађен посао са дистрибуцијом кокаина бродовима, потврђено је недавно и у Тивту, где је претресом школског брода Морнарице Војске Црне Горе "Јадран" пронађено 60 килограма кокаина. Дрогу је на брод унео један од официра, по налогу једног од которских кланова, а одредиште брода су биле Турска и Грчка.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ИСТОРИЈСКА ЗАПЛЕНА У САД: Брод пун кокаина вредног милијарду долара


ИСТОВАР ЗА 40 МИНУТА?!

ЂУРАШЕВИЋ, који потиче из угледне и добростојеће капетанске породице, казао је истражитељима у САД да је за посао требало да добије 50.000 долара у криптовалутама.

- То је смешна сума у односу на његову улогу у послу - каже наш саговорник. - Они су истоварили сав кокаин за невероватних 40 минута, највероватније на Бахамима, или можда у Перуу, где је брод боравио на путу из Чилеа, преко Панаме, до САД.