Белгијски дневни лист "Соар" у великом тексту о могућим решењима за челна места европских институција, уз хрватског премијера Андреја Пленковића, али и на изненађење многих помиње и актуалну хрватску председницу Колинду Грабар Китаровић.

На ову информацију (још) нема званицне реакције Колинде Грабар Китаровић ни из њене канцеларије, но њој блиски кругови подсећају како се историја понавља, пренео је хрватски Н1.

Слично је било пред последње председничке изборе: те сјајна понуда у НАТО савезу, те још боља у УН. А истина је да је имала неке понуде током целог мандата, но ипак их је досад редовно одбијала. Једноставно је увек знала рећи да јој је Хрватска на првом месту”, тврде пријатељи и познаници актуалне председнице.

Подсетимо, белгијски дневни лист наводи да Колинда Грабар Китаровић има солидно министарско искуство.

Била је помоћница главног секретара НАТО, те је председница Хрватске од 2015. године.

"Соар" пише да би око Грабар Китаровић могло бити већег консензуса него око Пленковића, којег овај лист, такође, наводи као могућу опцију.

За Пленковића "Соар" пише да га цене у редовима ЕПП-а, те су га управо стога ставили да представља страначку групу у преговорима око будућих главних позиција у ЕУ.

То је знак поверења, пише "Соар", те би његов избор могао бити користан.

Осим три топ кандидата, ЕПП-овог Манфреда Вебера, социјалисте Франса Тимерманса и либералке Маргарет Вестагер, "Соар" као могуће кандидате наводи актуалне премијере Холандије, Белгије и Луксембурга, Марка Рутеа, Шарла Мишела и Гзавијеа Бетела, те председницу Литваније у одласку Далију Грибаускајте.

Занимљиво, само Хрватска има два имена која се спомињу као могући кандидати за неку од челних позиција ЕУ.

На вечери која закључује први дан састанка Еуропског савета, европски челници имаће тежак задатак договора о предлогу за председника Европске комисије, за којег су се сложили да би требало да добије подршку дупле већине - оне у Парламенту и оне у Савету.

Од ванредног самита одмах након европских избора трају консултације између политичких групација и држава чланица ЕУ.

Чини се да ниједан од троје водећих кандидата немају довољну подршку других политичких групација.

Политичка реалност коју су "Соару" потврдили из више извора је следећа: опозиција Веберу из редова социјалиста и либерала је велика. ЕПП, иако се до крајњих граница бори за свог пулена Вебера, размишља о представљању другог кандидата, о чему се разговарало на састанку челника ЕПП-а, уочи самита.

Мислили су да је идеалан профил Мишел Барние, европски преговарач за Брегзит, но "Соару" ниједан извор у последње време није потврдио да се прича о његовом имену.

Ипак, једно име је искочило - оно хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић, као могући озбиљан предлог ЕПП-а.