ДА ли ће одбегли држављанин Србије Саша Синђелић ускоро имати нову мисију - овог пута уперену против матичне државе? Он је у понедељак пребегао у Црну Гору и тренутно се налази у Центру за азиланте, а како се у среду могло незванично чути у Подгорици овај сведок сарадник у процесу "државни удар" биће изручен Хрватској где би могао да сведочи о наводној умешаности државних органа Србије у провоцирање међуграничних инцидената.

Прочитајте још: САША СИНЂЕЛИЋ ПРЕБЕГАО У ЦРНУ ГОРУ: Синђа побегао од претњи из Србије?

Синђелић је наводно под јурњавом "безбедносних служби Београда" по шумама и горама успео пре три дана да се "босоног и крвавих табана" домогне Црне Горе и спасе своју главу. Од званичне Подгорице тражио је политички азил. Међутим, наруку му не иде Закон о међународној и привременој заштити странаца јер је њиме прецизирано - "азил се неће одобрити странцу који тражи међународну заштиту, уколико је починио тешко кривично дело, које нема политички карактер". А јесте, јер је Синђелић у Хрватској правоснажно осуђен на 21 годину за убиство фармера Мирка Фотиса, тамошњег држављанина, коме је пуцао у леђа, а потом украо трактор и пребегао у Србију. Наводно би му "сведочење" против Србије олакшало издржавање затворске казне. Зато му се, како се прича у Подгорици, спрема карта за Загреб.

Прочитајте још: Саша Синђелић: Нико ми није тражио да убијем Ђукановића

МУП Србије огласио се у среду демантујући наводе појединих медија у Црној Гори да је Синђелићу у тој земљи прећено ликвидацијом, тврдећи да се ради о најобичнијој измишљотини.

ОДБИЈЕН ЗАХТЕВ? ВИШИ суд у Подгорици је још 22. априла одбио захтев Хрватске за изручење Синђелића Загребу. То је било уочи пресуде оптуженима за покушај "државног удара" 9. маја.

- Измишљотина је да је тој особи неко претио и да је због тога побегао у Црну Гору. Такође, та особа није политички активна у Србији, па самим тим не може бити политички прогоњена. Две особе које су недавно протеране из Србије су покушале да му недавно помогну у пребацивању у Црну Гору. Очигледно је да се са поменутом особом планирају неке активности, а МУП Србије са тиме нема никакве везе. Очигледно је да је та особа имала нечију помоћ да се пребаци у Црну Гору и да је илегалним путем пребачен мимо граничних прелаза. Наравно то је кривично дело за које ће одговарати они који су га починили, а истрага је у току - саопштили су из МУП-а Србије.

"Кадија те тужи, кадија те суди"

ЗБОГ сведочења Синђелића Андрија Мандић и Милан Кнежевић осуђени су првостепеном пресудом на по пет година затвора. СДТ Миливоје Катнић недавно је изјавио да је оптужница против Кнежевића подигнута без доказа! На питање "Новости", да ли ће због тога реаговати, Кнежевић је рекао да се мора консултовати са адвокатима. А адвокат одбране, Југослав Крповић, објаснио је да је хипотетички могуће покренути кривични поступак против Катнића, за злоупотребу службеног положаја, али да је то само "жеља пуста" и да је то равно оној народној - "кадија те тужи, кадија те суди".