ПРЕДСЕДНИК Црне Горе Мило Ђукановић је саопштио да је улога митрополита Амфилохија онаква каква може бити човека на високом нивоу у Српској православној цркви, „која је мање верска, а више политичка организација. Он је гостујући на Н1 телевизији рекао да „СПЦ чува инфраструктуру Велике Србије и то кроз четири епархије у Црној Гори, од који су три прекограничне“.


Прочитајте још: Ђукановић: Одлучни да решимо питање цркве


- Амфилохијево поступање је у складу са мисијом СПЦ и уврењем да је Црна Гора стицајем несрећних околности постала независна држава и да ће ту грешку црква исправити. Митрополит Амфилохије је неко ко има рејтинг унутар СПЦ и у православном свету уопште. По мени било је и светлих тренутака у његовом политичком деловању –када је подржао отклон од Милошевићеве политике и када је био суздржан уочи референдума, казао је Ђукановић.

Он је демантовао наводе да је план црногорске власри да отме манастире од СПЦ и додели их „ЦПЦ“.

-Реч је о једној грозној и грубој политичкој манипулацији. Реч је о томе да је 1918., коју узимамо као разграничење постојала ЦПЦ као аутокефална. ЦПЦ је нестала две године касније указом Александра Карађорђевића, након што је Црна Гора насилно присаједињена Србији 1918. Дакле, у времену постојања ЦПЦ, сва њена имовина је била државна. Држава је давала на употребу своју имовину ЦПЦ, а ЦПЦ је могла користити, али није могла отуђивати. Након 1920. дакле, након насилног нестанка и црногорске државе и цркве, имамо један период од 1941.до 1945. Имамо рат. Након тога се обнавља Црна Гора као саставни део Југославије. Не обнавља ЦПЦ, и догађа се да према нашем виђењу деведесетих година у неком метежу ратова се потпуно неовлашћено неко књижи као власник некадашње, неупитно, државне имовине која је била најпре дата на коришћење ЦПЦ-у а од 1920.користи је СПЦ у Црној Гори. Дакле, ово није покушај да ми отимамо од некога нешто што је његово.

О изјави патријарха Иринеја да је „потурица гори од Турчина“, Ђукановић је одговорио:

- Пишите му памет...

Ђукановић је уверен да ће Цариградска патријаршија признати аутокефалност „ЦПЦ“

-Наравно да то очекујем, јер би ме изненадило да се размишља другачије. Понављам, било би то супротно канонском праву. Као што смо 1918. остали без државе, па након тога без обзира што је било насилно, логично 1920. остали без цркве, 2006. су се промениле околности. Црна Гора је независна држава. У складу са овим, организација Православне цркве прати организацију државе, категоричан је Ђукановић.