Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта позвао је данас Министарство правде Србије да тражи од Хрватске да Драган Васиљковић познатији као капетан Драган и други, како каже, невино осуђени Срби, наставе издржавање казни у Србији.

Главни разлог за ову молбу јесте нехуман и веома лош однос затворских власти према затвореницима српске националности, навео је Линта у писаној изјави.

Хрватска је, како каже, држава која не поштује људска права протераних Срба и српских повратника а поготово не поштује људска права осуђених Срба у монтираним судским процесима за наводне ратне злочине.

Сматра и да је скандалозна одлука хрватске власти да Васиљковића казни са 30 дана самице у затвору у Лепоглави.

Прочитајте још - Линта: Нови докази легализације усташтва у Хрватској


Етнички мотивисано хрватско правосуђе, каже Линта, осудило је капетана Драгана, као и велику већину других Срба, на дугогодишње казне затвора без икаквих материјалних доказа само зато јер су се часно и храбро борили за национална и људска права свог народа.

"Хрватско правосуђе је пристрасно и непрофесионално правосуђе које је у функцији оправдања лажног и бесмисленог мита о Домовинском рату према коме су Србија и Срби тобоже агресори и злочинци а Хрвати тобоже жртве и ослободиоци", навео је Линта.