Заменик председавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Небојша Радмановић изјавио је да на седници Колегијума овог дома у својству комисије није у потпуности усвојен дневни ред ванредне седнице која је прекинута у петак, 14. јуна, и најавио да посланици СНСД неће присуствовати наставку те седнице.

- Наш став је да нећемо да учествујемо док се не испуне услови. Ми захтевамо редослед, а то је да се прво изабере Комисија за избор Савета министара, а онда остала радна тела и онда можемо да радимо пуним капацитетом, појаснио је Радмановић.
Према његовим речима, они који траже хитне седнице и оптужују СНСД за неки нерад у парламенту заборављају да су они спречили да буде конституисана Комисија за избор Савета министара и да почне да ради.

Прочитајте још - Седница Савета министара отказана, трећи пут

- Они су побркали лончиће. Ми мислимо да хитно треба изабрати Савет министара и одмах све остало почиње да ради. Тешко парламент у овом сазиву са оваквом већином може да разматра оно што садашњи Савет министара у техничком мандату предлаже, нагласио је Радмановић.

Према његовом мишљењу, није могао да буде јединствен став о наставку ванредне сједнице нити је то потребно, јер је то пословнички речено, односно седница мора да буде настављена тамо где је прекинута.

-То може да изазове другу врсту проблема јер се на други начин гласа у наставку седнице. Вероватно ће бити усвојен дневни ред, јер да би он био оспорен у другом кругу гласања треба 10 гласова против. Сада се не види 10 ентитетских гласова против. Ако нас нема, може да прође дневни ред, појаснио је Радмановић.

Он сматра да то само прави проблеме БиХ, јер они којима су "пуна уста БиХ" уствари само праве проблеме у функционисању БиХ.

Прочитајте још - Подељени ресори у Савету министара? Додик: Док се све не договори, није ништа договорено

Према његовим речима, став СНСД о неучествовању у наставку ванредне седнице Представничког дома може да се и промени уколико политичке партије и њихови лидери прихвате да се иде на избор Савета министара.

-У таквој ситуацији ова седница постаје непотребна јер би тачке дневног реда које су они предложили редовно долазиле са бољим материјалима него што су они предложили. Ако не буде тога, онда ми не идемо и не учествујемо у наставку седнице, поновио је Радмановић.

НИЈЕ БИЛО УПЛИТАЊА ПИК-а КАКО ФОРМИРАТИ ВЛАСТ

На састанку политичких директора чланица Управног одбора ПИК са члановима Заједничког колегијума парламента БиХ заузет је став да треба формирати власт на нивоу БиХ, али није било уплитања чланова ПИК како треба радити, што је добро, јер је то унутрашње питање БиХ, каже Радмановић.