Бивши премијер и некадашњи лидер највеће опозиционе хрватске странке, Социјалдемократске партије (СДП), Зоран Милановић (52) објавио је данас на свом Фејсбуку слоган "Председник с карактером", чиме је потврдио да ће се кандидовати на изборима за председника Хрватске крајем ове године.

О кандидатури бившег председника Владе Хрватске спекулише се већ месецима, али се он до данас о томе није изјашњавао. Очекује се да ће се после седнице врха странке, која је у току, огласити и СДП и објавити да ће Милановић бити њихов кандидат.


Зоран Милановић био је председник СДП од 2007. до 2016, а Владу Хрватске водио је од краја 2011. до почетка 2016.


По одласку са места лидера СДП и премијера, Милановић се посветио приватном бизнису. Према писању медија, био је и саветник албанског премијера Едија Раме.


Прочитајте још: Зоран Милановић: Mој деда је био усташа!


Актуелна председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић још није објавила хоће ли се поново кандидовати за председничку позицију, али се претпоставља да ће уз подршку Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) кренути у трку за нови мандат.


Она је на изборима пре пет година, у другом кругу, као кандидаткиња ХДЗ победила тадашњег председника Иву Јосиповића из СДП.


Изборе расписује Влада Хрватске у року који омогућава да се они одрже најмање 30, а највише 60 дана пре истека мандата председника.


Последњи председнички избори одржани су 28. децембра 2014, односно други круг 11. јануара 2015.


Актуена председница Колинда Грабар-Китаровић званично је ступила на функцију 19. фебруара 2015.МИЛАНОВИЋ: БИТИ ХРВАТ НИЈЕ ПИТАЊЕ КРВИ, ВЕЋ ИЗБОРА


Зоран Милановић, некадашњи премијер и бивши председник тренутно најутицајније опозиционе Социјалдемократске партије (СДП) потврдио је данас да ће бити кандидат те странке на предстојећим председничким изборима, а током свог премијерског мандата остао је упамћен по многим изјавама, међу којима и оној да за њега "бити Хрват није питање крви, већ избора".


Кандидатура Милановића за председника Хрватске, иако је била најављивана изазвала је прави бум у хрватској јавности, тим пре што се актуелна председница Колинда Грабар Китаровић још није изјаснила да ли ће поново учествовати у трци за Пантовчак.


Владајућа ХДЗ, која је вечерас започела обележавање 30 година од оснивања, раније је саопштила да је спремна да подржи још једну кандидатуру Грабар Китаровић.


На свечаности тим поводом огласио се и актуелни премијер Андреј Пленковић, који је рекао да очекује поновну кандидатуру Грабар Китаровић за председницу и поновио спремност ХДЗ да је у изборној трци подржи.


Објавом кандидатуре Милановића за председника Хрватске могло би се рећи да је изборна кампања већ почела, иако ће ти избори бити одржани крајем године.


Они који подржавају Грабар Китаровић, као што је, на пример, европска застпница ХДЗ-а и чланица Главног одбора те странке, Дубравка Шуица, тврди да Милановић не може да угрози актуелну председницу у трци за још један мандат.


Шуица је за загребачку Н1 телевизију изјавила да Милановић и ње био баш успешан премијер.


С друге стране, посланик СДП Предраг Фред Матић је након објављивања кандидатуре Милановића упоредио са Грабар Китаровић оценивши на твитеру:


"Више је Милановић рекао у ових 15 минута него Колинда за четири године".


Иначе, Милановић је рођени Загрепчанин, одрастао у старом Трњу, кварту који је у седамдесетима представљао социјални микс сачињен од сиромашних староседилаца и досељеника из различитих делова бивше државе.


Као дипломирани правник радио је у Министарству спољних послова, годину дана је провео у мировној мисији ОЕШ-а у ратном Азербајџану, у окупираном Нагорно Карабаху.


Био је саветник у хрватској мисији при ЕУ и НАТО у Бриселу.


У Извршни одбор СДП кооптиран је на позив оснивача те странке Ивице Рачана.


За председника СДП изабран је 2007., након смрти Рачана.


У новембру 2011. коалиција СДП-ХНС-ИДС-ХСУ под његовим вођством уверљиво је победила на изборима ХДЗ и идуће четири године владала Хрватском. Пре тога, Милановић је имао круцијалан утицај и на избор Иве Јосиповића за председничког кандидата СДП-а.


Након пада владе америчког бизнисмена хрватског порекла Тихомира Тима Орешковића, Милановић је на изборима повео Народну коалицију, али је опет побеђен, након чега је поднео оставку и напустио политику.


Основао консултантску фирму ЕуроАлба Адвисорy.


Јутарњи лист подсећа на најупечатљивије Милановићеве изјаве међу којима је и она о о држави, када је рекао: " Очигледно смо сви препуштени случају, а држава која је препуштена случају је случајна држава".


Када је отишао с власти рекао је:" Кад једном одем с власти, желео бих да ме људи не памте ни по чему".


О државницима је говорио да и "најбољи долазе на најзахтевније послове у правилу неспремни јер нису свесни шта их чека".


Док се активно бавио политиком говорио је да у политици нема и не може имати пријатеља, те да му ни рођени брат није пријатељ, поготово ако се, како је тада рекао, против њега подиже пријава.


О себи је говорио: "Не морате ме волети, али дошло је до тога да се људи морају определити за мене".