СКОПЉЕ ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА „НОВОСТИ“

Премијер коалиционе Владе Републике Северне Македоније (РСМ) и лидер владајућих социјалдемократа (СДСМ) Зоран Заев, после седнице Централног одбора странке одржане протеклог винеда у Охриду, изјавио је да не постоје разлози за одржавање превремених парламентарних избора у земљи, уз најаву реконструкције кабинета, сменом осам министара и више од 20 директора јавних институција.

Отклањање опције ванредних парламентарних избора у РСМ, Заев је објаснио извесношћу добијања датума за почетак приступних преговора са Европском унијом (ЕУ).

Одређивање датума почетка преговора са ЕУ, државна администрација у Скопљу је, везано са Тираном, очекивала овог месеца, охрабрена позитивним оценема пре свега заснованим на успешном окончању дугогодишњег спора са Грлчком о употреби уставног имена, лањским потписивањем Преспанског споразума компромисом – РСМ. Но, због одлагања расправе у немачком Бундестагу, извесно је да ће РСМ тај толико жељени датум добити с јесени.

Прочитајте још - Заев: Реконструкција владе уместо превремених избора

У условима таквих „позитивних ишчекивања“, Заев је одбацио раније изречена упозорења да ће, уколико земља не добије датум почетка преговора са ЕУ, поднети оставку и изаћи на превремене изборе, и најавио да влада треба да заврши пун мандат сконцентрисана на спровођење реформи и интегративне процесе земље, попут чланства у НАТО.

Скопље Фото М. Станчић

ПОТЕРА“ ЗА ГРУЕВСКИМ

Правосудне власти РСМ упутће Мађаској нови захтев за изручење одбеглог бившег премијера владе у Скопљу Николе Груевског, (сада у Будимпешти са статусом политичког азиланта), оптуженог као организатора масовних нереда „крвавог четврттка“, 27. априла 2017. у Собрању.

Министарка правде, Рената Дескоска, потврдила је у понедељак да је комплетна документација у досијеу потписана и спремна за упућивање мађарским властима.

Више од шест месеци Скопље од Будимпеште потражује изручење Груевског који је илегално напустио РСМ, уместо одласка на издржавање двогодишње робије. Осуђен је у предмету оптужнице Специјалног јавног тужилаштва (СЈО) „Тенк“, због малверзација и злоупотреба из 2012. приликом куповине луксузног „мерцедеса“ вредног више од 600.000 евра. Груевски се тражи и због суђења у још неколико предмета СЈО у Кривичном суду у Скопљу.