СЛУЧАЈ ДЕВОЈКЕ ПРЕТУЧЕНЕ У НОЋНОМ КЛУБУ: Није прекршај кад полицајац бије

М. С.

понедељак, 17. 06. 2019. у 13:17

СЛУЧАЈ ДЕВОЈКЕ ПРЕТУЧЕНЕ У НОЋНОМ КЛУБУ: Није прекршај кад полицајац бије

ЖРТВА Андреа Секулић

Центар за женска права писао ВДТ Ивици Станковићу, после пребијања Андрее Секулић. Забрињава насиље над женом које се не третира као кривично дело

НАЈОШТРИЈЕ осуђујемо случај насиља над Андреом Секулић у дискотеци "Селект" у Колашину, у којем је окривљен припадник Управе полиције из Центра безбедности Тиват Иван Бојић, саопштено је из НВО Центар за женска права. Из ове установе оцењују као "забрињавајућу одлуку основног државног тужиоца у Колашину да овај случај родно заснованог насиља над женом квалификује као прекршај, а не као кривично дело које се гони по службеној дужности".

Прочитајте још - ДЕВОЈКА ДОБИЛА БАТИНЕ У НОЋНОМ КЛУБУ: Полицајац ме тукао два пута (ФОТО)

- Ово тим пре што је за ово дело окривљен службеник Управе полиције који је својим понашањем жртви нанео озбиљне физичке повреде, а увредама, претњама и понашањем исказао изразито дискриминаторан став према оштећеној као жени - сматрају у Центру за женска права. - ОДТ Колашин је одлуку о квалификацији дела донеo пре него је саслушаo оштећену, без увида у комплетну медицинску документацију, фотографије повреда које оштећеној није вештачио нико од судских вештака. Оваквим поступањем, ОДТ Колашин минимизира последице насиља према женама, што представља својеврсну институционалну дискриминацију жртава и не делује како би требало на починиоце ових кривичних дела.

У овој установи ће оштећеној омогућити бесплатно правно заступање и са највећом пажњом пратити поступање институција у овом предмету, који је од посебног значаја за заштиту равноправности и заштиту жена од насиља.

- То представља обавезу државе прописану низом националних и међународних прописа и стратешких докумената и један од кључних критеријума за приступање Црне Горе Европској унији - додају у Центру.

- Апелујемо на ВДТ да спорну одлуку колашинског тужиоца преиспита и врати на поновну оцену и одлуку.

Из Центра сугеришу Ивици Станковићу да предложи мере које ће омогућити заштиту оштећене, која је изостала услед чињенице да се окривљени налази на слободи и несметано креће у близини њеног места становања, али и да преиспита покретање истраге и против оних лица која су пропустила да случај пријаве полицији и другим радњама покушали да умање одговорност починиоца насиља.

ИНЦИДЕНТ

ДО пребијања Секулићеве дошло је, како је она тврдила, а о чему постоје и видео-снимци, испред тоалета у дискотеци "Селект". Како је Колашинка тврдила, полицајац ју је из чиста мира тукао у два наврата, а спасла ју је група младића, док је особље све немо посматрало.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације