БРАНИЋЕМО Острог ако затреба! Наши преци су нас учили да нема ништа светије него положити своје животе за одбрану вере православне и наших светиња. И којим путем него тим треба сада да корачамо!

Прочитајте још: Амфилохије оплео по председнику Црне Горе: Отима од цркве имовину да би је дао мафији... Е неће моћи!

Ово је само део онога што су "Новости" јуче чуле од "армије" верника који су се сабрали под острошким врлетима на Тројичиндански празник, где су у дугој молитвеној колони пристизали да узму благослов од Светог Василија Острошког Чудотворца. Са страхом Божјим, прилазило је ћивоту и старо и младо, здраво и болесно, исповедавши своје муке и невоље, траживши спас за одбрану вере и светиња. И то у светој Црној Гори, премреженој моштима острошког Чудотворца, Светог Петра Цетињског, другог српског архиепископа Арсенија Сремца, деснице Светог Јована Крститеља, Часног крста, иконе Богородице Филермосе, стопала Светог апостола Луке...

Прочитајте још: Марковић: Ђукановић урадио оно што су хтели Тачи и Харадинај, власт ЦГ заборавља да су државу основали свеци СПЦ

- Надам се да ће браћа Црногорци решити своје неспоразуме. Стигао сам из Бањалуке, као и много пута раније, и долазићу у Острог и убудуће, и не видим ко би могао да ме спречи да приступим светитељу којему се клања цела планета - каже, за "Новости", Александар Мајсторовић. - Жао ми је кроз шта пролазе моја браћа, али се надам да ће и ово зло проћи.

Много је младих из Никшића, Подгорице, Цетиња, Херцег Новог, Будве јуче хрлило ка светитељу. Било је и оних који припадају мухамеданској вери.

Прочитајте још: ОДБРАНА СВЕТИЊА У ЦРНОЈ ГОРИ: Одбијен захтев Мила Ђукановића, Срби рекли "НЕ"; Вернике блокирали 7 сати (ФОТО+ВИДЕО)

- Дошао сам са породицом из Новог Пазара. Ово је први пут да се нађем у овом чудесном светилишту и верујте да сам одушевљен и без даха остао. Сигурни смо да ће светитељ услишти наше молитве, без обзира на то што припадамо другој вери. Људи смо, пре свега, а онда остало - каже нам овај Новопазaрац, замоливши да му, ипак, не објављујемо име.

Сабору у Подгорици присуствовало много младих / Фото Лука Зековић


Као и много пута раније, Свети Василије Острошки ујединио је разне вере и нације. Поред Срба, Црногораца и муслимана, јуче су се у храму на овој светој планини појавиле Анђелка Пелицер и Љубица Калачић из далеког Ровиња у Хрватској.

Анђелка Пелицер и Љубица Калачић / Фото В. Кадић


- Није нам јасно око чега се Црногорци свађају? Ово је свето место које траје вековима и тако треба да остане. Пустите ме да овде осетим мирис тамјана, саборност, веру, светитеља који штити све, не само нас хришћане. Ово је мој први долазак у Острог и бескрајно сам срећна, мало је рећи задивљена - каже нам Анђелка.

Њена сапутница Љубица додаје да не може да се отме утиску да је овде, међу боговима - најлепше.

- Благодат је боравити под парчетом овог неба које нам чува Свети Василије. Није ми први пут да дођем овамо. Бројала сам до десет, а онда одустала! Нажалост, ниједном нисам била на празник Светог Василија, 12. маја, а ове године сам баш на тај дан имала радост у кући када сам удала кћерку - додаје Калачићева. - Биће прилике, долазиће се и убудуће.

Међу верним народом затекли смо Наду из Новог Сада, која, како каже, два пута годишње долази у ово светилиште.

Са Сабора у Подгорици / Фото Лука Зековић


- Морамо се молити да нам се врате они који су отпали од вере. Наши стари, за разлику од нас, били су ближе Богу. Не цветају свуда руже, па ни у Црној Гори. Ипак се надам да ћемо превазићи новонастале поделе и победити их на радост Чудотворца - додаје наша саговорница.

Колоне верника не прекидају се ни другим данима. Километарски "ланац" није прекинула ни најава да ће званична Подгорица усвојити спорни закон о слободи вере по коме све цркве и манастири Митрополије црногорско-приморске и њених епархија прелазе у власништво државе, као и најава председника Црне Горе Мила Ђукановића да ће "обновити аутокефалну Црногорску православну цркву". Верници са Острога поручују да та прича никада неће заживети, не само "у овим љутим гредама, него ни у престоном Цетињу или било где друго у Црној Гори".


САМО КАПЕЛИЦА

ЈОВАН Маркуш, публициста и некадашњи градоначелник Цетиња, каже да је лично видео документ у којем се наводи да је само једна капелица за привремено почивалиште покојника (мртвачница) у болници "Данило I" припадала Краљевини Црној Гори до 1918. године.

ЦРКВЕНО МИТРОПОЛИТ Амфилохије тврди да поседује документ из 1919. у коме стоји шта тачно припада држави Црној Гори, што ће, како је најавио, представити међународној јавности. - Од свих цркава само једна капела у болници "Данило I" уписана је као државна имовина, све остало је припадало цркви. И 1868. и 1878. године и за време краља Николе наводи се шта је државно, шта је владарске куће, а шта је црквено - указује Амфилохије.

- После Другог светског рата болничке власти нису користиле ту мртвачницу већ су тај простор употребили за друге потребе. Сви стари Цетињани памте да је капелица у болници постојала и да је њена употреба престала после Другог светског рата - објашњава Маркуш.

ЧИЊЕНИЦЕ

l ОДРЕДБЕ предлога спорног закона о слободи вероисповести предвиђају да све верске заједнице у Црној Гори морају да докажу да су пре 1918. године биле власнице црквене имовине, у супротном ће им имовина бити одузета и проглашена државном.

l МИТРОПОЛИЈА црногорско-приморска СПЦ поновила је минулог викенда да је реч о антиверском акту који је усмерен против СПЦ у Црној Гори, као и да је намера власти "отимање храмова и пљачка црквене имовине".

l ВЛАДА у Подгорици тврди да је предложени акт усаглашен са највишим међународним стандардима, почев од конвенција УН о овој области, преко Европске конвенције о људским правима са пратећом праксом Европског суда за људска права, до смерница Венецијанске комисије и ОЕБС.