Северна Македонија вероватно ће касније ове године добити подршку Европске уније да почне преговоре о чланству, док у случају Албаније и приступних преговора са ЕУ таквој одлуци се противе Француска, Немачка и Холандија, преноси грчки лист "Катимерини", позивајући се на дипломатске изворе.

Упркос реторике да Европска унија треба да прихвати нове чланице са Западног Балкана како би те земље учврстиле свој европски пут и био маргинализован кинески и руски утицај, питање миграције је изазвао сумње у неким северним државама Уније.

Уз велику подршку већине земаља-чланице ЕУ и Европске комисије, Албанија и Северна Македонија су се надале да ће европски министри на састанку следећег уторка у Луксембургу дати зелено светло за почетак преговора о учланњењу.

Таква одлука министара би отворила пут за њено одобрење од стране лидера Евроске уние на самиту у Бриселу 20. и 21. јуна.

Међутим, за сада је познато да ни једној земље неће бити дато зелено светло, рекли су дипломати и званичници ЕУ, иако је њих 13, укључујући Италију и Пољску, као и председник Европског савета Доналд Туск, јавно позвало на почетак преговора.

Сада постоји опција да се постигне нови договор између влада земаља ЕУ у септембру, али само за Северну Македонију.

"Северна Македонија има добре шансе за почетак преговора о учлањењу у ЕУ, с обзиром на постизање историјског споразума (с Грчком) око имена државе“, рекао је један високи званичник ЕУ, наводи "Катимерини".

Прочитајте још - Македонија може бити спремна за ЕУ у 2025.

Али, тај исти званичник ЕУ, каже да је Албанија и даље велико питање за неке владе земаља-чланица и да не изгледа тако обећавајуће.

Према мишљењу Транспаренси интернешенел, једна од најкорумпиранијих земаља у Европи је управо Албанија, која је чланица НАТО, али је постигла само мали напредак у борби против прања новца упркос смењивању корумпираних судија и тужилаца, кажу званичници САД и ЕУ.

У јуну прошле године Француска и Холандија су неочекивано блокирале почетак преговора са ЕУ за Албанију и Северну Македонију, тражећи додатне реформе.

Холандски парламент је 11. јуна усвојио резолуцију против отварања приступних преговора са Албанијом, док је Северна Македонија добила подршку холандских посланика.