Билборд војника ЈНА са подигнутим рукама освануо у Словенији

Танјуг

петак, 14. 06. 2019. у 09:28

Билборд војника ЈНА са подигнутим рукама освануо у Словенији

Фото: Twitter

СДС је изазвала велику буру у јавности када су се на друштвеним мрежама појавиле фотографије билборда, уз текст:"25. јун, честитамо Дан државности. СДС"
Словенија ускоро слави Дан државности, а политичка партија Словеначка демократска странка (СДС), чији је лидер бивши премијер Јанез Јанша, одлучила је да тај празник обележи и бизарном честитком Словенцима коју им је упутила путем билборда на којем је војник ЈНА с подигнутим рукама у знак предаје.

Овим потезом СДС је изазвала велику буру у јавности када су се на друштвеним мрежама појавиле фотографије билборда, уз текст:"25. јун, честитамо Дан државности. СДС". Према новодима, спорни билборд се налази у Љубљани, пише Блиц.

Прочитајте још:
Суд у Стразбуру о тужби Словеније против Хрватска због Љубљанске банке

Распад СФР Југославије и увод у рат који је однео на десетине хиљада живота, започео је референдумом који је одржан 23. децембра 1990. године у Словенији. Завршетак гласања донео је резултате у којима се чак 95 одсто Словенаца одлучило да гласа за самосталност. Ти резултати су створили Основне уставне повеље о суверенитету и независности Републике Словеније 25. јуна 1991. године и на тај начин је једнострано озваничена независност те земље.

Два дана касније, јединице ЈНА су биле решене да по цену рата не дозволе такав епилог и разбијање СФР Југославије, па је 27. јуна 1991. године дошло до сукоба снага ЈНА и новоформиране словеначке територијалне одбране, на чијем челу су се налазили Јанез Јанша и Игор Бачвар. Сукоб који је трајао десетак дана, однео је више од 60 живота војника, док је рањено више од 300, а на крају је резултирао повлачењем ЈНА, подсетио је Блиц.

Са неколико месеци разлике, на сличан корак су се одлучили и Хрвати који су на референдуму одржаном 19. маја 1991. године са 94,7 одсто гласова такође донели одлуку да се одвоје из федерације, а званично проглашење Социјалистичке Републике Хрватске од стране Сабора, догодило се 8. октобра исте године.

Након тога, дошло је до сукоба између Срба, Хрвата и Босанаца који су ескалирали све до коначног закључења мира Дејтонским споразумом који је потписан у Паризу 14. децембра 1995. године.

Због свега наведеног, на друштвеним мрежама су потез Јанеза Јанше окрактерисали као неукусан и неумесан.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Janko

23.06.2019. 16:01

@Mitre - Evo ja sam Slovenac i ispravit ču tvoj srpski. "Ni su" se piše "nisu", zajedno...hahaha...Eto, hvala bogu da nismo bili Jugosloveni.

Stojan

14.06.2019. 19:57

Mogli su da stave nesto konkretnije, recimo sliku kada pucaju na vojnika sa podignutim rukama

iz glave

14.06.2019. 23:00

„Србе на врбе” је шовинистички слоган изведен из ксенофобичне песме „Бојни гром” или „Србе на врбе” словеначког политичара Марка Натлачена....да смо тада имали ђенерале а не титове пудлице за словенију се не би знало