ЕКОЛОЗИ СТАЛИ У ОДБРАНУ ПРИРОДЕ: Унеско саветује, а власт игнорише

И. Д. С.

четвртак, 13. 06. 2019. у 21:07

ЕКОЛОЗИ СТАЛИ У ОДБРАНУ ПРИРОДЕ: Унеско саветује, а власт игнорише

Изградња ауто-пута изнад корита Таре

Еколошке организације у Црној Гори траже одговорност надлежних за немар према природи. Упркос примедбама међународне заједнице, девастација река и језера не престаје

ЕКОЛОЗИ Црне Горе су у четвртак дигли свој глас испред зграде Владе у Подгорици, после многобројних упозорења и апела, али и примедаба које су стигле од признатих институција међународне заједнице - да се престане са уништавањем природног капитала, на шта су власти "еколошке државе" остале неме.

Из више еколошких невладиних организација, заједно са НВО МАНС, позвали су надлежне на одговорност, оптужујући их да игноришу препоруке међународне заједнице када је у питању заштита природних добара: Скадарског језера, реке Таре, Солане у Улцињу, али и, како тврде, неодрживе политике са изградњом малих хидроелектрана.

Како су истакли, упркос препорукама међунароних организација да се на Скадарском језеру обуставе сви радови док не буде завршено мапирање Натура 2000 подручја у делу тог националног парка, у току су радови на површини од око 3.000 метара квадратних зелене површине. Тај простор, како истичу, потпуно је девастиран због припрема за изградњу.

- Мапирање још није урађено, а теренски снимци до којих смо случајно дошли показују да су радови о којима јавност ништа не зна увелико у току - казала је Ксенија Меденица из Центра за заштиту и проучавање птица (ЦЗИП).

Прочитајте још - Црна Гора: За екологију потребно чак 1,4 милијарде евра

У Коалицији 27 су подсетили на оцену Европске комисије из новембра, према којој је већина концесија за МХЕ у Црној Гори додељена без валидних основа, одговарајућих планских докумената, стратешких смерница и прецизних података о потенцијалима, као и утицајима реализације тих пројеката на животну средину.

- Свесни смо тога да Министарство економије ради на ревизији уговора о концесији за изградњу МХЕ, али није јасно по којим критеријумима се спроводи тај процес. Посланици Европског парламента су јасно изјавили да тамо где није било суштинског учешћа грађана, уговори за ХЕ морају бити раскинути - казали су у НВО Грин хоум.

Тврде да Министарство економије и локалне самоуправе ћути, док инвеститори реализују енергетске дозволе, започињу радове копањем обала и река широм севера Црне Горе.

Из Грађанске иницијативе за очување реке Буковице, где мештани данима стражаре, а где су почели радови на изградњи МХЕ, поручили су поново да ће животима бранити не само реке, већ и планине и шуме.

Прочитајте још - Завршена регата посвећена енергетици и животној средини

Лазар Грдинић из МАНС-а говорио је о међународним извештајима који третирају проблем Таре, наводећи да је Унеско потврдио оно што НВО сектор месецима тврди - да је терен на Тари потпуно девастиран.

- Крајње је време да се препозна зашто је то тако. Ни после седам месеци од када је више НВО поднело кривичне пријаве у вези са стањем на Тари ми немамо никакав одговор. Немамо никакву информацију о томе шта инспекције раде. Управа за инспекцијске послове одбија да достави било каква документа која се тичу инспекцијског надзора на градилишту ауто-пута Бар - Бољаре - казао је Грдинић, додајући да се коначно мора препознати одговорност унутар институција, зашто је траса ауто-пута уопште пројектована кањоном Таре.

УНЕСКО: РАДОВИ УНИШТИЛИ КОРИТО ТАРЕ

МИСИЈА Унеска, након посете градилишта ауто-пута Бар - Бољаре, донела је закључак да су изградња мостова и експлоатација и одлагање шљунка и песка озбиљно девастирали корито Таре, наводе у НВО МАНС. Мисија је предложила да се хитно направи процена и помно прати утицај изградње ауто-пута на низводно подручје реке и да се редовно обавештава Унеско.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације