Милорад Пуповац: Ја сам ратни злочинац који је против рата

В. Н.

12. 06. 2019. у 22:18

Милорад Пуповац: Ја сам ратни злочинац који је против рата

Милорад Пуповац

Не живим ни с трунком мржње, али живим у земљи мржње и насиља, мотивисаног етничком мржњом и етничким насиљем - рекао је председник СДСС

НА почетку седнице Хрватског сабора у среду, председник Самосталне демократске српске странке (СДСС) Милорад Пуповац скренуо је пажњу на последње случајеве насиља над припадницима српске националности, истакавши да живи у "земљи мржње и насиља".

- Не живим ни с трунком мржње, али живим у земљи мржње и насиља, мотивисаног етничком мржњом и етничким насиљем - рекао је Пуповац.

Он је осудио то што се деци која посете Вуковар говори да је бивши председник СДСС Војислав Станимировић ратни злочинац.

- Ако је он то, од данас слободно сматрајте и мене ратним злочинцем. Ја сам ратни злочинац који се бори против рата и мржње већ 30 година и борићу се и бићу у клубу таквих злочинаца - рекао је Пуповац. - И онда се чудимо што деца, чему доприноси и велики број људи у Сабору својим порукама мржње према својим колегама другачијих политичких уверења или етничке припадности, посежу за насиљем. Али нису они криви, криви смо ми. Криви су они који су на месту председника Републике и слушају повике "Убиј, убиј Србина" и кажу - нисмо чули.

На говор Пуповца реаговао је посланик Храста Хрвоје Зекановић, који је казао да је једини који шири мржњу управо Пуповац, јер се "никада неће поклонити жртви Вуковара".

Прочитајте још - НОВИ ИЗЛИВИ УСТАШТВА У ХРВАТСКОЈ: ”Закољи српску децу” на билборду Милорада Пуповца

- Очи су му пуне суза кад говори о Јасеновцу, а када говори о Вуковару и о релативизирању злочина, е онда се усуди овде у Сабору да релативизује домовински рат. Он никада у свом животу није изговорио те две речи, домовински рат. Не усуди се јер га не признаје - рекао је Зекановић у среду на почетку седнице Хрватског сабора у Загребу.

У целу расправу умешао се својом изјавом и певач Марко Перковић Томпсон који је рекао да је Пуповац тај који се "сеје мржњу".

Повод је Пуповчево помињање Томпсонове песме "Бојна Чавоглаве" коју он започиње извикивањем усташког поздрава "За дом спремни" док је коментарисао последњи напад на младиће српске националности из Вуковара који се догодио у Супетру на Брачу.

ПРИТВОР ЗА НАСИЛНИКЕ СА БРАЧА

ДВОЈИЦИ осумњичених за напад на сезонске раднике српске националности у Супетру у среду је одређен једномесечни притвор. Њих двојица су ухапшени у недељу, у понедељак су пуштени, да би у уторак поново завршили иза решетака. Сада им се на терет ставља кривично дело злочина из мржње за које је предвиђена затворска казна од једне до осам година.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације