ЗАКОН о унутрашњој трговини којим је предвиђено да недеља буде нерадни дан у трговинама на мало и велико, за који је скупштинска расправа завршена и о којем ће се посланици наредних дана изјаснити, могао би се наћи пред Уставним судом. Наиме, Унија послодаваца Црне Горе упутиће Уставном суду иницијативу за испитивање тог закона, због тога што, како тврде, крши корпус економских права.

- Верујемо да ће Закон врло брзо бити предмет испитивања уставности, односно да ће врло брзо бити упућена уставна иницијатива. У Хрватској је Уставни суд три пута укинуо овакав закон, из сличних разлога из којих ће се то вероватно десити у Црној Гори. То заиста предвиђамо као једну реалну могућност - казао је саветник за правна питања и социјални дијалог у УПЦГ Филип Лазовић.

Како је додао, у Унији сматрају да процес усвајања није добар јер није било консултација са привредом иако је се закон тиче.

- Измене сматрамо проблематичним и са аспекта великих трговинских система и са аспекта малих. Црногорска привреда се састоји од 95 одсто малих и средњих предузећа. Негативне ефекте, које ће усвајање Закона донети, можемо посматрати у будућности, нарочито јер смо се стратешки определили да нам туризам буде главна привредна грана. Поставља се питање да ли себи можемо приуштити луксуз да се одричемо огромног промета који, између осталог, остварује недељом, а на који утичу бројни туристи - навео је Лазовић.

Прочитајте још - ЦГ: Недеља дан за одмор

Како је речено из Министарства економије, одредба која се односи на увођење нерадне недеље, почеће да се примењује три месеца након ступања Закона на снагу, односно на јесен. Разлог за одлагање примене образложили су тиме што су желели да оставе простора послодавцима да се организују и ускладе пословање у односу на измене које ових дана треба да усвоји Скупштина.

Већина посланика је током расправе позитивно оценила закон, међутим, он би се могао наћи пред Уставним судом, упозорили су из Социјалдемократске партије.

- Влада мора преузети обавезу да ово буде привремена одлука, јер било ко, ко покрене уставну жалбу, мислим да ће је добити. Не може се прописима изазивати дискриминација - казао је посланик Рашко Коњевић.

Подсетио је и да је Законом о раду дефинисано право запослених на седмични одмор од 24 сата, али да је проблем што се он не примењује како би требало.

Прочитајте још - ЦГ: Трговцима више времена за породицу

Коњевић сматра да Закон о унутрашњој трговини не треба да уређује питање нерадне недеље, јер се на тај начин прави дискриминација између запослених у сектору трговине и других радника.

- Треба ли сваки пропис из било које области, као што је на пример грађевинарство, да променимо или да као држава поштујемо оно што смо прописали системским законом - казао је Коњевић и апеловао на извршну власт да имплементира закон.

НЕМА НОВИХ ИЗУЗЕТАКА

МИНИСТАРКА економије Драгица Секулић истакла је да је Влада амандманом јасно дефинисала изузетке без могућности да се они прошире. У изузетке спадају апотеке, специјализоване продавнице за продају пекарских производа, цвећа, сувенира, штампе, средстава за заштиту биља или погребне опреме. Ту су и бензинске станице и продавнице у оквиру бензинских станица, пијаце, штандови - тезге, витрине и аутомати изван пијаца и покретне продавнице, продавнице, киосци и аутомати смештени унутар затворених подручја и штандови за продају робе за време одржавања манифестацијa.