И УБИСТВО Радоја Петковића и дивљаштво у Супетру догодили су се само из једног разлога. Брутално нападнути истакнути представник српске заједнице у Ријеци и двојица од петоро претучених сезонских радника на острву Брач били су - Срби.

Петковићев убица мирно је шетао Хрватском, без обзира на то што је осумњичен за бројне ратне злочине, од силовања до премлаћивања, а од двадесеторо "јунака" који су млатили девојку, двојицу младића српске националности из Вуковара, двојицу Хрвата из Славоније и ватрогасца који им је прискочио у помоћ, ухапшена су засад само двојица и одмах пуштена на слободу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - БРУТАЛАН НАПАД У БРАЧУ: Уз повике "Ко је од вас Србин, ко је Србин?" претучена четири младића и једна девојка

Страшан је то пораз правне државе која напросто више не успева да заштити своје грађане, Србе у Хрватској. Не тако давно претучена је бака, Српкиња, коју су провалници опљачкали и убили, на периферији Ораховице паљене су српске куће, списак нападнутих Срба све је дужи. А правна држава је све немоћнија да се одупре насиљу, мржњи, нетолеранцији... Ако и полиција обави свој део посла, остале институције зажмуре, па насилници који се крију као "навијачи" Торциде буду пуштени на слободу, а фудбалска удружења којима припадају шаљу арогантна саопштења у којима нема ни трунке кајања.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - БРУТАЛНО ПРЕТУЧЕНИ СРБИН ПРЕМИНУО У РИЈЕЦИ: Пребијан чак и кад је изгубио свест, недељама се борио за живот (ФОТО)

Ватрогасац са Супетра, којем је сломљен нос јер је бранио девојку од педесет килограма, поручио им је: "Срамите се". А стидети се морају и они који су потписали да такви хулигани који срамоте и државу, истог трена буду пуштени.

Готово да се толерише лов на Србе. Јер, кад се насиље и мржња не санкционишу, као што би то свака озбиљна држава урадила, онда је то прећутни знак да се толерише. И дух је испуштен из боце. Опасан дух који прети темељима демократије.