Из земље ће отићи чак 10.000 грађана!?

М. СЕКУЛОВИЋ

12. 06. 2019. у 17:52

Из земље ће отићи чак 10.000 грађана!?

Фото Еуромост

Драматична најава НВО "Еуромост", која помно прати кретања становништва. Уверени у пражњење севера после прихватања закона у Немачкој


ПОСЛЕ Нове године 10.000 црногорских грађана, углавном са севера, кренуће да тражи посао у Немачку! За 10 до 15 година, овај регион ће бити сиромашнији за 100.000 грађана, тако да ће у најлепшем и природним ресурсима најбогатијем делу Црне Горе, на 52 одсто територије, како ствари стоје, остати да живи свега 67.000 грађана!

Ово је драматично упозорење НВО "Еуромост" из Бијелог Поља, која помно прати миграциона кретања у Црној Гори. Они верују да северу прети пражњење, посебно после прихватања пакета миграцијских закона у парламенту Немачке које су донесене у петак, што знатно олакшава усељавање за потребе немачког тржишта рада.

- Дуго најављивани закон о усељавању радне снаге регулише долазак радника из земаља које нису чланице ЕУ, а међу њима и из Црне Горе. Ми смо знатно раније најавили изгласавање тог закона, чиме су демантоване све информације такозваних стручњака при Заводу за запошљавање Црне Горе да неће доћи до тога - каже извршни директор НВО "Еуромост" Алмер Мекић, који истиче да је раније указивао да ће почетак примене овог закона донети нове проблем Црној Гори, јер ће 90 одсто оних који су већ отишли остати да живи у Немачкој и тамо одвести своје породице.

Прочитајте још - У Црној Гори немају перспективу, млади масовно одлазе

- Доћи ће до осетног дефицита радне снаге, јер очекујемо да ће велики број црногорских грађана, који су сада запослени, посебно у компанијама које се баве производњом, возачи, грађевински радници и радници у здравству, напустити радна места и кренути у иностранство - кажу у "Еуромосту", и напомињу да су у новембру 2018. анкетирали 510 средњошколаца из пет општина са севера, од којих се 94 одсто изјаснило да ће одмах након завршене средње школе напустити своје место јер не виде никакву перспективу.

Своја црна предвиђања, НВО "Еуромост" темељи на званичним подацима о исељавању и негативном природном прираштају, а у прилог томе говоре и званични подаци, према којима је Бијело Поље, као највећа општина на северу Црне Горе, прво по исељавању, а од 2018, након 60 година, први пут има негативни природни прираштај.

Прочитајте још - Бошњаци одлазе са севера Црне Горе

ЗАХТЕВИ ЗА ВИЗУ

НА северу земље се на сваком кораку прича да је крајем прошле године Амбасади Немачке са севера Црне Горе пристигло око 18.000 захтева за визу!

- Тражимо од Амбасаде да саопшти колико је стигло захтева од стране црногорских грађана, јер сумњамо да Амбасада крије те податке. познато нам је колико су издали виза, али никако да објаве колико је интересовање грађана и колико је предато захтева у овој години. Зато ако не објаве те податке, ми ћемо се обратити Влади Немачке и Министарству спољних послова, јер се ти подаци не смеју крити од црногорске јавности - кажу из "Еуромоста".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)