ПРИЧА о превођењу реке Зете у језеро Крупац и даље спајање са Сланим језером код Никшића траје годинама и никако да се заврши. Од најављених радова још нема ништа, иако је Електропривреда Црне Горе уговор са конзорцијумом МПМ - носилац никшићка компанија "Механизација и програмат" уз подгорички "Би код" д.о.о. и конзорцијум из Новог Места (Словенија) - закључила 11. новембра 2016. године.

Предвиђено је да грађевински радови коштају око 24,5 милиона евра. Планирана је градња бране на Зети и насип низводно од бране, одводни и доводни канали, доводни тунели Зета - Крупац и Крупац - Слано, командне зграде, приступни путеви... У ЕПЦГ кажу да све анализе показују пуну економску оправданост овог посла, јер ће се годишња производња хидроелектране "Перућица" повећати за 30 гигавати или између 2,5 до 3,7 милиона евра.

Најава пројекта подигла је на ноге житеље Горњег Поља, Мокре Њиве, Заврха, Ћеменаца, али и еколошка друштва, који страхују да би превођење реке у језера испразнило њено корито током лета од Брезовика ка граду и на тај начин угрозило флору и фауну. У међувремену прича се преселила на политички терен, па тако посланик Момо Копривица, потпредседник Демократске Црне Горе, тврди да се ради о новој афери која ће грађане Црне Горе коштати више од седам милиона евра посредством увећања рачуна за "ионако најскупљу струју у региону".

Прочитајте још - Зети пут до језера

- То је нова "лименка"! Још 1968. године креиран је идејни пројекат, да би се тек пре три године (4. јула 2016) након многобројних манипулација о реализацији пројекта прича поново покренула отварањем поступка од стране ЕПЦГ - казао је Копривица. - У септембру 2016. донето је решење о избору најповољније понуде у корист конзорцијума МПБ на челу са А.Д. "Механизација и програмат Никшић" који је тајкунска фирма ДПС, а чије је власништво подељено тако да 66,3 одсто припада офшор фирми "Уренде лимитед" из Гибралтара, а 13,9 одсто високом функционеру ДПС из Никшића Душану Ђуровићу.

Копривица тврди да је у све била умешана Прва банка.

- Са њом је "Механизација и програмат" за потребе овог посла закључила уговор о кредиту у износу од чак три милиона евра 5. октобра 2016. године, да би шест дана касније био закључен и уговор о извођењу грађевинских радова са конзорцијумом МПБ, чија је укупна цена, без ПДВ-а, 20 милиона евра. На сумњу наводи чињеница да је датум почетка радова 15 дана од потписивања уговора, а рок за завршетак радова 23 месеца од увођења у посао извођача. Међутим, од закључења уговора прошла су 32 месеца, а апсолутно ништа није урађено, нити је уопште започет посао!

Прочитајте још - Поништите концесије за мале електране

У међувремену је "Механизација и програмат", 5. октобра 2017, позвала ЕПЦГ да је уведе у посао, на шта није било реакције. Да би, како каже Копривица, "тајкунска фирма ДПС" поднела тужбу против ЕПЦГ, а Привредни суд 25. јануара ове године утврдио да је ЕПЦГ одговорна и да има да плати одштету "Механизацији и програмату" у износу од 7,1 милион евра!

ТУЖИЛАШТВО ДА РЕАГУЈЕ

МОМО Копривца је позвао државно тужилаштво да испита "аферу Горња Зета".

- Она представља репризу "лименке" и криминално-коруптивни случај којим се поиграло са седам милиона евра новца свих грађана. Ми ћемо се борити да разголитимо ову и спречимо још једну пљачку грађана невиђених размера - поручује Копривица, потпредседник Демократа.