УПРАВНИ суд Црне Горе поништио је у уторак, 11. јуна одлуку о смени председника Општине Котор Владимира Јокића, која се десила недавно у паузи седнице СО Котор 24. априла пресудним гласовима одборника коалиционог партнера на власти СДП. То је изазвало политичку кризу у древном граду. Јокић није седео скрштених руку, већ је поднео тужбу наводећи да није постојао нити један разлог предвиђен Законом о локалној самоуправи и Статутом Општине због којег би он био смењен те да су тврдње одборника који су изгласали његову смену произвољне и нетачне.

Прочитајте још - Смена градоначелника Котора подигла буру

У међувремену одборници ДПС, Социјалдемократа, Хрватске грађанске иницијативе, као и одборница Бруна Лончаревић, коју је касније СДП искључила из странке, покренули су иницијативу за смену Драгице Перовић (Демократска српска странка), председника локалног парламента и избор Жељка Апрцовића (ДПС) за новог градоначелника. Нова већина тврди да је смена Јокића неспорна јер је постојао кворум.

Одлуком Управног суда спречен је "пуч" и да нова већина 14. јуна СО Котор изабере Апрцовића за председника и смени шефицу локалног парламента Перовићеву. Новонасталом ситуацијом у Котору бавила се и Влада Црне Гора, која је послала поруку да парламент у року од 20 дана одржи седницу ради остваривања својих функција, односно извршавања законом утврђених обавеза.