Бугарска министарка Екатерина Захариева рекла је да се са Северном Македонијом неће правити компромисе око историјских чињеница и да је из Споразума о добросуседским односима, који су потписали премијери Зоран Заев и Бојко Борисов, за Бугарску најважније питање у вези са Гоцетом Делчевим и Илинденским устанком, преноси портал Плусинфо.


Нећемо правити компромис са истином. Из Северне Македоније не желимо ништа више него истину“, рекла је Захариева у интервјуу за Бугарску националну историју.


Бугарска је одбацила предлог Северне Македоније да заједно обележавају дело идејног творца и идеолога ВМРО Гоцета Делчева 7. октобра, када су његови мошти пренешени у Скопљу

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: БУГАРСКИ МИНИСТАР ОДБРАНЕ: Македонски језик не постоји; Блокираћемо пријем у НАТО и ЕУ ако Заев настави да то тврди


Захаријева се нада да ће до краја године експертска комисија састављена од историчара из Северне Македоније и Бугарске завршити посао, јер, како је навела, већ је постигнут споразум око цара Самуила, Ћирила и Методија, али за Софију остаје кључно питање споразум о Делчеву и Илинденском устанку.


Највећа издаја је направљена када је Бугарска комунистичка партија након 1944. године, под притиском Стаљина и Тита, признала Македонце“, нагласила је бугарска министарка спољних послова.


И сам Гоце Делчев, како истиче Захариева, десетак пута је рекао и написао да је Бугарин.


Након потписивања споразума између Северне Македоније и Бугарске, формирана је заједничка комисија о решавању историјских спорова и обележавању важних историјских датума.


Јуче је током радне посете Бугарској, македонски министар спољних послова Никола Димитров рекао да постоје неслагања око питања Гоце Делчева, али да се нада да ће се разрешити у духу добросуседске сарадње и заједничке будућности.