ОТПОР отимању имовине Митрополије црногорско-приморске и државног креирања такозване Црногорске православне цркве (ЦПЦ) црвена је линија одбране достојанства не само српског народа у Црној Гори, већ и свих њених грађана.

Са овом поруком православни верници Црне Горе најављују своју борбу, након последње серије режимских удара на Митрополију. Предложени прописи, као и најава предеседника Мила Ђукановића о уздизању непризнате ЦПЦ продубили су одавно већ дубок процеп међу црногорским грађанима.

Прочитајте још: Амфилохије: Ђукановић је атеиста који ствара цркву

Задовољство овом атмосфером не крије вођа ЦПЦ Мираш Дедеић, који сматра да је режим Мила Ђукановића, како каже, "најспособнијег политичара Европе", изабрао прави моменат за акцију против СПЦ.

- Ђукановић је то имао у плану и раније, али политичари морају да чекају право време да нешто саопште, да не би дошло до сукоба. Он зна кад ће шта рећи, и изабрао је прави моменат. Била би друга Сребреница да нисмо чекали са тим! Српска црква је стално радила тако да се могу изазвати немири - рекао је у понедељак видно осокољени Дедеић.

Анатемисани поглавар ЦПЦ поздравља предложени Закон о слободи вероисповести који је усвојила влада Душка Марковића и који предвиђа отимање имовине СПЦ у Црној Гори.


Прочитајте још: Ђукановић: Обновићемо Црногорску цркву по било коју цену


- Црква је обновљена 1993. године, а одувек је била присутна као аутокефална ЦПЦ - устврдио је Дедеић, додајући још једно невероватно "откриће" - да је Српска православна црква призната тек на Берлинском конгресу!

Храм Христовог васкрсења у Подгорици

Изјава председника Црне Горе Мила Ђукановића минуле суботе на изборној конференцији ДПС Никшића, на којој је најавио "обнову црногорске цркве", додатно је подигла тензије у држави, и забринула све у Митрополији црногорско-приморској.

- Ђукановићева изјава да ће кроз нови Закон о слободи вероисповести створити некакву нову цркву како би се затрло постојање Митрополије последњи је чин обрачуна са истинским вредностима нашег народа - поручили су из Демократског фронта. - Због тога сматрамо неопходним да 15. јуна, читав правдољубиви народ буде у Храму Христовог васкрсења, како бисмо ђаволовом шегрту на функцији председника државе послали поруку да смо у одбрани наших светиња спремни положити и живот.

Глас против правног и политичког насиља верници СПЦ дићи ће на сабору, који је заказан за суботу у Подгорици. Литургију ће служити митрополит Амфилохије са целокупним свештенством Митрополије и Епархије будимљанско-никшићке. На скупу ће бити прочитана Декларација одбране православне цркве у Црној Гори.

Мило Ђукановић, Фото Н. Мандић

ВУЧИЋУ, ПОМОЗИ!

ПРЕДСЕДНИК Српског националног савета Црне Горе др Момчило Вуксановић упутио је писмо председнику Србије Александру Вучићу. Он је затражио да Вучић укључи сав свој државнички капацитет како би се заштитили СПЦ у Црној Гори и српски народни идентитет.