Ђукановић: Oбновићемо Црногорску цркву по било коју цену

Велиша КАДИЋ

08. 06. 2019. у 16:19

Црногорски председник о исправљању "историјске неправде". Аутокефалност ЦПЦ је у програму ДПС

Ђукановић: Oбновићемо Црногорску цркву по било коју цену

Фото:Танјуг

ГЕНЕРАЦИЈИ наших предака остао је један важан корак који ћемо исправити, једну тешку неправду учињену Црној Гори на почетку 20. века, а то је обнова црногорске аутокефалне цркве. На томе ћемо врло предано радити, јер је то у потпуном дослуху са основним принципима на којима почива демократска Црна Гора и са основним програмским начелима Демократске партије социјалиста као темељног ослонца савремене Црне Горе.

Ово је у Никшићу устврдио председник Црне Горе и лидер ДПС Мило Ђукановић на општинској изборној конференцији те партије, додајући да "СПЦ покушава да кроз разне форме опструира оно што су европска хтења, европске амбиције савременог црногорског друштва, желећи да на тај начин опструира успостављање правне државе". Ђукановић чак тврди и "да СПЦ користи оно што јој сагласно правном систему Црне Горе не припада".
- Прича о прекограничним епархијама, супротна основним принципима организација православља свуда у свету, Српској православној цркви служи да би чувала инфраструктуру "велике Србије" којој они верују, јер верују да је Црна Гора грешком постала независна и да ће нас време довести до спознаје те грешке и до потребе да се опет окренемо изградњи велике Србије - казао је Ђукановић.

Ове поруке председника долазе у тренутку велике напетости у Црној Гори након што је влада Душка Марковића усвојила Предлог закона о слободи вероиспосвести по којем сва црквена имовина СПЦ стечена до 1918. године постаје државно власништво, укључујући и светиње попут Цетињског манастира, Острога, Пиве и многих других. У канонски непризнатој ЦПЦ сматрају да је предложени закон пун погодак јер ће он "Црногорској православној цркви вратити статус домицилне цркве који је имала до 1918."

РЕЛИКТ ПРОШЛОСТИ

ЂУКАНОВИЋ је рекао да актуелна власт гарантује слободу вероисповести. Он упозорава да неће дозволити да савремена Црна Гора живи, како је рекао, под диктатом "једне верске организације која представља реликт прошлости".
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (9)

Naum

08.06.2019. 18:37

Kako se obnavlja nešto, što nikad nije postojalo? To ni Harry Poter ne bi mogao. Još jedan promer da crnogorac, može, često u poslednje vreme da bude dijagnoza, a ne nacipnalnost!

Никола

08.06.2019. 19:27

Како може да обнови оно што никад није ни постојало???

Krle

08.06.2019. 21:58

Mislim da je ovo potez koji će ga politički upropastiti jer ima više SPC vernika u Milovom DPS-u nego poklonika ove njegove NVO crkve.

Миро Марковић

13.06.2019. 18:01

Оно што је Св. Сава установио, нико не може да растури. Покушавали су Млеци, Италијани, Турци и комунисти под доживотним председником Титом, на којег си се угледао, али још никоме није пошло за руком. Па нећеш ни ти моћи, јер ће народ да те збаци са "престола Монтенегра".