ДРЖАВА има јасан интерес да обезбеди несметано функционисање здравственог система и квалитетну здравствену заштиту, како грађанима, тако и туристима. Значај Болнице Мељине је неупитан и држава улаже континуирани напор да за проблеме у тој установи нађе квалитетно и одрживо решење, рекао је председник Владе Црне Горе, Душко Марковић, на састанку са представницима Синдикалне организације радника ове установе.

Прочитајте још: Одбрана болнице у Мељинама петицијом

- Сигуран сам да нико не размишља да Болница Мељине буде угашена - истакао је Марковић, након што су му представници Синдикалне организације, на челу са председницом Славицом Дробњак, предочили тешку ситуацију у којој се налази ова установа, као и све активности које реализују како би се обезбедило њено функционисање.

Према Марковићевим речима, посвећеност и брига запослених о својој установи су за похвалу. На састанку је, како је саопштено из Владе, указано на многобројне активности како би запослени примали зараду и имали основна средства за рад и пружање здравствене заштите грађанима.

Прочитајте још: Болница "Мељине" треба да се заштити

- Важно је да сачувамо професионални кадар у Болници, јер су они наше највеће богатство. Имамо довољно професионалних, људских и развојних разлога да Болници Мељине вратимо стари сјај - рекао је премијер Марковић, и додао да сва решења за комплексну ситуацију у којој је ова установа морају бити апсолутно правно утемељена.

Проблеми у Болници се нижу од приватизације, а Влада Црне Горе је судски спор за раскид уговора са "Атлас групом" покренула још 2015. Ту иницијативу иницирала је Скупштина Општине Херцег Нови, јер од уговором предвиђених 119 милиона евра, у Болницу је уложено само три, премда власници кажу да је реч о 32 милиона.

СТЕЧАЈ ПОСЛЕ БЛОКАДЕ РАЧУНА

У КОМПАНИЈУ "Мељине комплекс", власништво "Атлас групе", Привредни суд је увео стечај у августу прошле године, због неизмирених обавеза према повериоцима и дугогодишње блокаде рачуна. Све ово у два наврата је подстакло раднике да покрену мирне протесте тражећи исплату заосталих плата и других надокнада и да Болница буде укључена у систем јавног здравства. Подршка грађана и локалне управе Херцег Новог је такође неспорна, али доброг решења још нема.