ДА ће стечајни процес у Атлас банци, власништво одбеглог бизнисмена Душка Кнежевића, бити дуг и компликован, указује и саопштење стечајног одбора те банке, у којем се наводи да је рок за решавање о потраживањима поверилаца продужен за 30 дана због превеликог броја пристиглих захтева.

Прочитајте још: ЦЕНТРАЛНА БАНКА ЦРНЕ ГОРЕ: Клијенти могу сваки дан да подижу свој новац

- С обзиром на велики број пријављених потраживања, као и на сложеност поступка, на основу члана 40 Закона о стечају и ликвидацији банака, Стечајни одбор је донео овакву одлуку. Сходно овој одлуци, крајњи рок за решавање о потраживањима Атлас банке АД у стечају је 8. јул 2019. - казали су у саопштењу.

Након што је у Атлас банци почетком априла уведен стечај, Централна банка Црне Горе је навела да укупни депозити у тој финансијској институцији износе 189,9 милиона евра, од чега се на гарантоване, односно депозите до 50.000 евра односи 89 милиона. Такође, на дан увођења стечаја утрђено је и да је на рачунима Атлас банке "заробљено" 8,9 милиона евра који припадају државним институцијама, као и да постоји обавеза према држави по основу исплате пале гаранције од Европске инвестиционе банке од 7,1 милион евра. Потврђено је и потраживање Инвестиционо-развојног фонда по основу позајмице од 1,7 милиона евра, за које се очекује да ће бити у потпуности наплаћено.

Прочитајте још: АФЕРА "АТЛАС": Ђурђић признао кривицу и потписао нагодбу с тужилаштвом

Друга по реду наплате је ЦБЦГ, која нема потраживања, а на трећем месту је Фонд за заштиту депозита, за који је процењено да ће наплатити око 90 одсто својих потраживања.

Фонд за заштиту депозита почео је исплату гарантованог депозита 24. априла за 90.015 депонената у укупном износу од 89,5 милиона, док ће за 3.200 клијената који имају депозите веће од 50.000 евра покушати да се наплати кроз стечајни поступак и продају имовине те банке. Стечајна управа већ је једном расписала оглас о продаји њених непокретности од укупно 5.790, али је тај оглас неколико дана касније поништен. Из права на исплату искључено је 413 депонената са укупним износом од 5,34 милиона евра.

Фонд је до сада исплатио више од 50 одсто особа које су свој новац чувале на рачунима Атлас банке. Према последњим подацима, исплаћено је 47,6 милиона евра гарантованих депозита за 5.975 депонената Атлас банке у стечају, што је 53 одсто укупне суме која треба да се исплати.

ЗАДУЖЕЊА КЛИЈЕНАТА

ПРЕМА подацима ЦБЦГ, у тренутку када је у Атлас банка ушла под стечај, клијенти су имали 63,2 милиона евра кредита, од чега се на фирме односи 36,5 милиона, или 58 одсто, а на грађане 26,7 милиона евра. Према истим подацима, запослени у тој банци укупно су дуговали 1,1 милион евра, односно сваки радник је у просеку био задужен 5.500.