СКОПЉЕ - У нацрту-закључака за предстојећи Савет Европске уније није одређен датум за почетак преговора са Северном Македонијом, преносе македонски медији.

У овим нацртима-закључака који треба да буду разматрани на експертском, амбасадорском и министарском нивоу и који нису коначни, шансе за консензус између земаља-чланица ЕУ о одређивању датума за преговоре са Северном Македонијом су минималне, наводи телевизија Телма.

У закључцима ЕУ признаје се да је Северна Македонија испунила услове за почетак преговоре, још једном се поздрављају билатерални споразуми са Бугарском и Грчком и наглашава да је Преспански споразум "пример за остале у региону".

"Оно што се може очекивати на јунском министарском састанку је да ће се усвојити закључак о томе да ће питање о датуму за преговоре са Албанијом и Северном Македонијом бити поново разматрано у јулу", наводи МИА, позивајући се на дипломатске изворе.

Прочитајте још - Јункер: Северна Македонија добија датум за преговоре у јулу

Европски амбасадор у Скопљу Семуел Жбогар је поручио да Северна Македонија треба да настави са лобирањем за учлањење у ЕУ. Након бројних песимистичких најава да је могуће да датум о преговорима буде одложен за јесен, он је рекао "да још није касно да се излобира датум и раније".

Коментаришући писање немачког листа "Зидојче Цајтунг" да је немачка канцеларка Ангела Меркел против одређивања датума за преговоре Северне Македоније са ЕУ, македонски премијер Зоран Заев рекао је да је реч о старој информацији и да очекује да ће кључна одлука о томе бити донета следеће недеље, када се он буде састао на немачком канцеларком.

"Немачка је стратешки партнер Републици Северној Македонији. Верујем да ће бити усвојене позитивне одлуке. Немачка канцеларка Меркел може да сматра наш успех такође и њеним успехом, јер је она била ту и када је био одржан референдум и на дан наше државности како би дала подршку овим процесима", истакао је Заев.

Македонски премијер је закључио да не сме његова земља да буде вреднована због одређених спољних околности, као што су политички проблеми у Албанији, наводећи да ЕУ треба да вреднује сваку државу појединачно и да се води принципом "Северна Македонија испоручује - ЕУ треба да испоручи".