ЗВАНИЧНА Подгорица прославила је у среду две године од чланства у НАТО. Премијер Душко Марковић у честитки упућеној грађанима казао је да могу бити поносни што Црна Гора равноправно стоји раме уз раме са најснажнијим демократијама света, кроз улогу савезника у глобалним изазовима који дотичу сваки кутак планете.

Прочитајте још: НА ЗАХТЕВ МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ: НАТО радар на Бјеласици

- То и јесте део најбољих традиција Црне Горе, да смо увек тамо где смо потребни нашим партнерима - казао је премијер Марковић. - Али, данас, за разлику од много других прилика у нашој историји, ми иза себе имамо савезнике који су спремни да нам помогну у сваком изазову, и у било којем тренутку.

Премијер ЦГ је рекао и да је чланство у НАТО много више од војног савезништва јер оно доприноси расту страних инвестиција и посети већег броја туриста.

Прочитајте још: ИСТРАЖИВАЊЕ НАФТЕ И ГАСА НА ЈАДРАНУ: Руси буше - НАТО ћути

- Верујем и да и они који нису подржавали пут Црне Горе у Северноатлантску заједницу, данас виде да је она неодвојива од нашег будућег чланства у Европској унији - рекао је Марковић.

И амбасадорка САД у Црној Гори Џуди Рајзинг Рајнке честитала је Црној Гори, како је навела "пријатељу, партнеру и савезнику", наводећи да је Алијанса најуспешнији савез свих времена, који је током протеклих 70 година помогао стварање најсигурнијег, најстабилнијег и најпросперитетнијег периода у историји својих чланова.

- Од одвраћања претњи Хладног рата у прошлом веку до супротстављања хибридним претњама са којима се суочавамо данас, НАТО савезници стоје раме уз раме у заштити наших народа - поручила је амбасадорка САД.

Али, са друге стране, половина Црне Горе не прославља годишњицу НАТО, већ улазак државе у тај војни савез доживљава као капитулацију, не заборављајући "натовске бомбе" 1999, као и жртве које су Црногорци као припадници Војске Југославије поднели у тој ратној години.

Иначе, званични односи Црне Горе и НАТО почели су још 29. новембра 2006. године, пет месеци након обнове државне независности, када је уследио позив у чланство Партнерства за мир.

У новој стратегији одбране наводи се да је опасност од војне претње Црној Гори знатно смањена, као последица уласка у НАТО, али и смањења војних ефектива у региону.