МЕСЕЦИМА траје "натезање" око формирања техничке владе или владе грађанског јединства, али су све мањи изгледи да ће актуелна власт попустити и изаћи у сусрет захтеву опозиције. Афера "Коверат" у једном тренутку заљуљала је режим, кренули су протести али су резултати изостали. Председнци државе и Владе Мило Ђукановић и Душко Марковић чврсти су у ставовима да је иницијатива опозиције легитимна, али неприхватљива, као да не постоји политичка криза, осим политичких тензија и политичких захтева.

О протестима на којима се тражила његова оставка Ђукановић је одговорио:

- Да 5.000 или 55.000 људи, замени вољу оних 200.000 који су ме изабрали? Опозиција одбија да се суочи с политичком реалношћу, прибегавајући опструкцијама. Не одговара им рејтинг који имају. ДПС је у континуитету 40 одсто и зато је окосница власти. Опозиција мора да поправи своје политичко деловање - порука је председника Црне Горе.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Мило Ђукановић: Прижељкујем да опозиција буде моћнија

У опозицији, међутим, верују да ће ДПС бити на коленима ако се на тргу сакупи 30.000 до 50.000 људи.

- Ипак мислим да ће прихватити техничку владу када се сакупи толики народ који неће више да их трпи и који се неће разићи док им не види леђа - уверен је Неђељко Рудовић, независни посланик.

Додатни проблем власти представља тврди став опозиције да под постојећим изборним законодавством не учествује на изборима идуће године. Отуд и прича да би ДПС због тога могао "поклекнути" и прихватити захтев политичких конкурената под притиском Европљана. Лидери опозиције су о својим намерама упознали Јоханеса Хана, европског комесара за проширење. Оценили су да је формирање техничке владе најбољи пут за Црну Гору, а протести главна демократска институција.


ПРОТЕСТ У НИКШИЋУ

ВЛАСНИК "Атлас групе" Душко Кнежевић саопштио је за портал "Борба" да ће покрет "Заједно до слободе" организовати протест у Никшићу 17. јуна. Он је позвао све опозиционе странке, невладине организације и удружења слободних грађана да им се придруже.