ИСТРАЖИВАЊЕ НАФТЕ И ГАСА НА ЈАДРАНУ: Руси буше - НАТО ћути

В. КАДИЋ

среда, 05. 06. 2019. у 07:54

ИСТРАЖИВАЊЕ НАФТЕ И ГАСА НА ЈАДРАНУ: Руси буше - НАТО ћути

Нафтна платформа, Фото илустрација

"Новатек" истражује нафту и гас на Јадрану, Бошковић: Валоризација националних ресурса искључиво у надлежности државе упркос забрани упловљавања руским бродовима

УПРКОС одлуци Владе Црне Горе о забрани упловљавања руских бродова у црногорске луке, па макар то било и у хуманитарне сврхе, само годину касније моћна руска компанија "Новатек", мимо НАТО, усидрила се недалеко од Улциња и са италијанском "Ени" буши подморје истражујући налазишта нафте и природног гаса. Све је то протекло без "буре", иако се зна да је први човек "Новатека" Генадиј Тимченко, који је био један од првих против којих је Вашингтон увео економске санкције због Крима, пријатељ руског председника Владимира Путина и почасни конзул Србије у Санкт Петербургу.

Причу је у Скупштини Црне Горе отворио посланик Демократског фронта Страхиња Булајић, питајући министра одбране Предрага Бошковића да ли је НАТО био обавештен, и ако јесте да ли је дао сагласност у вези са истраживањем угљоводоника у подморју Црне Горе од стране конзорцијума "Ени" и "Новатек".

- Валоризација националних ресурса у искључивој је надлежности државе, односно Владе или Скупштине, која даје одређена задужења. Ни по овом ни по било ком другом питању у било којој области Влада Црне Горе нити је требало да тражи, нити је тражила, нити се НАТО интересовао за било какву информацију поводом овог случаја и немам ништа да додам на ту тему - кратко је одговорио Бошковић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Креће потрага за нафтом и гасом у Јадрану

Међутим, Булајић подсећа да је влада крајем септембра и почетком октобра 2016. године донела одлуку да се истраживање налазишта нафте и природног гаса повере конзорцијумима "Ени" и "Новатек".

- Отприлике годину дана раније, такође Влада ЦГ, или боље рећи НАТО, забранила је руским бродовима да упловљавају у црногорске луке иако су тражили кратак боравак како би се снабдели горивом и намирницама, што је уобичајена пракса у свету - казао је Булајић. - Такву могућност званична Подгорица је грубо и бахато одбила. Истраживање лежишта нафте и гаса је стратешка ствар и од изузетне важности за енергетску безбедност земље, али и од утицаја на регион, поготово у контексту укупних противљења САД и НАТО руским пословима у тој области.

Булајић објашњава да је логично било да постави ово питање министру одбране, с обзиром на то да територијалне воде Црне Горе контролише Војска Црне Горе.

- Министре Бошковићу, ви сте већ тада добили позив од НАТО кад је влада донела ову одлуку и то у моменту када нисте смели да направите ниједну грешку према Алијанси. Шта вас је понукало годину дана раније да забраните упловљавање руским бродовима, а сада дозвољавате руској компанији да буши црногорско подморје? У чему је проблем? - пита се Булајић. - Радујем се што ће руска компанија то да ради, јер као човек из те бранше јако добро знам да су они шампиони у том послу.


СУМЊА

ПОСЛАНИК ДФ је сумњичав, јер како каже, Влада доноси одлуку о ангажовању руског "Новатека" управо у завршној изборној парламентарној кампањи, таман уочи тзв. државног удара.

- Русима се подмеће мешање у унутрашње ствари Црне Горе, док са друге стране обмањујете Запад. Мени се чини да су се планери погубили, а западне службе имају своје интересе и баш их брига за Црну Гору. Овако је све испало више него чудно, па одједном имамо Русе, Србе, ЦИА, МИ6, М - закључује Булајић.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације