ИСТРАГА У ЦРНОЈ ГОРИ: Под лупом послови од 60 милиона евра!

М. Секуловић

04. 06. 2019. у 14:51

ИСТРАГА У ЦРНОЈ ГОРИ: Под лупом послови од 60 милиона евра!
СДТ истражује "Еуро-Асфалт" из БиХ и повезаност с министром Нурковићем. Из сарајевске фирме поручују да су посао добили као најбољи понуђачи

СПЕЦИЈАЛНО државно тужилаштво покренуло је истрагу како би било испитано пословање сарајевске фирме "Еуро-Асфалт" у Црној Гори, која је за три године добила послове вредне више од 60 милиона евра.

Ово сазнају "Новости" из поузданих извора, који истичу да ће у склопу извештаја бити испитане и евентуалне везе те фирме и министра поморства и саобраћаја у Влади Црне Горе Османа Нурковића, као и једног члана његове породице.

Тужилаштво жели да на чистац изведе говоркања о изненадном продору ове фирме у последње три године, односно до почетка мандата министра Нурковића, без обзира на то што се име првог човека Хамеда Рамића, блиског пријатеља лидера СДА Бакира Изетбеговића и донатора његове странке, помињало у афери "Задруга", која је у БиХ избила због сумње да се радило о прању великих износа новца.

- Не ради се о кратком временском року, већ о периоду дужем од три године. Осим тога, износ који се спомиње представља бруто вредност уговорених радова који су у току. Све послове које је фирма "Еуро-Асфалт" добила, добила је као најбољи понуђач, на транспарентан и законит начин, у оквиру јавно објављених тендера, те у оквиру слободних тржишних прилика. Како их је добила у Црној Гори, фирма "Еуро-Асфалт" их добија и у другим државама регије и ЕУ - стигао је одговор од проф. др Недима Адемовића, из једне адвокатске канцеларије у Сарајеву.

Компанија "Еуро-Асфалт" негира пословне и било какве друге аранжмане с Нурковићем, као и са члановима његове породице.

- Господина Нурковића искључиво познајемо као министра у Влади Црне Горе - каже адвокат Недимовић, који тврди да нема разлога да компанија "Еуро-Асфалт" буде под било каквим истрагама у Црној Гори. - Важно је напоменути да је истрагом о којој говорите у БиХ обухваћено 600 привредних субјеката на територији Федерације БиХ. Стога сматрамо да је тенденциозно и злонамерно извлачење имена наше компаније из тог контекста.

Прочитајте још - ЦГ: Провера пословања у фирми Нексан


Нурковић са представницима фирме "Еуро-Асфалт", Фото Влада ЦГ


ПОРУКА ИЗ КИНЕ: ИЗМИШЉОТИНЕ!

ОДГОВОРНО тврдим да су измишљене све приче о мојим везама са "Еуро-Асфалтом", каже, за "Новости", министар поморства и саобраћаја Осман Нурковић, који се налази на службеном путу у Кини.

- Сви послови су одрађени преко Европске банке за реконструкцију и развој. Један од послова је склопљен пре мог именовања, ја сам само потписао уговор. Други посао је ишао преко Дирекције за путеве. Напомињем да је све рађено преко тендера и по правној процедури. Нити сам ја нити је било ко од чланова моје породице имао било какве везе са фирмом из Сарајева. За њих сам чуо први пут када сам потписивао уговор за пројекат за који је процедура била окончана пре мог доласка. Уосталом, све се може проверити - каже министар Нурковић.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације