Бивши извршни директор Атлас банке Ђорђе Ђурђић признао је кривицу у случају Каспиа и потписао нагодбу са Специјалним државним тужилаштвом, којом је предвиђено да за злоупотребу положаја у привредном пословању буде осуђен на шест месеци кућног затвора, пише подгоричка Побједа.

Позивајући се на своја сазнања, лист пише да је споразум, који је Ђурђић потписао са главним специјалним тужиоцем Миливојем Катнићем, у понедељак прослеђен Вишем суду на разматрање и одлучивање.

Против Ђурђића и одбеглог бизнисмена Душка Кнежевића у случају Каспиа подигнута је оптужница коју је Виши суд 20. маја потврдио због основане сумње да су незаконито издали гаранције Атлас банке на износ од 12,5 милиона евра.

Кнежевићу је претходно власник Каспиа Пропертy исплатио 12,4 милиона евра за хотел Принцес, међутим та купопродаја никада није финализована.

Каспиа је активирала гаранције Атлас банке и на суду добила свој новац, док Кнежевић милионе које је узео никада није вратио банци.

Прочитајте још - АФЕРА “АТЛАС”: Стијеповић осумњичен да је део криминалне групе Душка Кнежевића; Почела седница ДПС

Према наводима оптужног акта, Ђурђић је био подстрекнут од Кнежевића да изда и одобри гаранцију "с циљем прибављања користи другој особи"- Кнежевићу, који је већински власник банке.

У оптужници коју је потписао Катнић, оптужени Кнежевић је 20. маја 2015. године у Подгорици, урачунљив, свестан свога дела, чије извршење је забрањено, са умишљајем подстрекао Ђурђића да почини кривично дело.

"Кнежевић је Ђурђића наговорио да супротно Закону о банкама и процедурама за издавање гаранција Атлас банке потпише и овери службеним печатом гаранцију за плаћање АБ -2005/15, коју је саставио и одштампао на енглеском и предао му је на потпис и овјеру, у којој је наведено да је налогодавац - Душко Кнежевић, корисник - Каспиа Пронердес Холдингс Лимитед из Дубаиа, којом се гарантује да ће Атлас банка, тој компанији платити највише до износа од 12,5 милиона евра", наводи се у оптужници.

Банка се обавезала да ће неопозиво и безусловно платити компанији Каспиа Пропертy затевану суму, те да Атлас банка нема право да обавља било каква испитивања или тражи документовање захтева за плаћање.

Прочитајте још - ВЛАСНИК АТЛАС ГРУПЕ: Преко мојих леђа организатори протеста неће се обрачунавати с опозицијом

Лист пише да је, након опсежне истраге и прикупљених доказа, утврђено да је Кнежевић одбио да Атлас банци, у којој је био већински власник, врати 15,2 милиона евра колико је коштала гаранција са затезном каматом за његове послове са компанијом Каспиа Пропертy. Међутим, како није реализована куповина хотела, а Кнежевић није Азербејџанцима вратио новац, активирана је гаранција Атлас банке.

Тужилаштво, наводи се, располаже и доказима да је Кнежевићу осим осам милиона уплаћен и остатак купопродајне цене и то у марту исте године. Прва транша од два милиона била је 5. марта, а шест дана касније била је трансакција од 2,4 милиона на два Кнежевићева рачуна.