УМЕСТО у Бијелом Пољу, како су годинама најављивали црногорски и локални званичници, модерни затвор за притворенике и осуђене особе са севера Црне Горе биће изграђен у Мојковцу, у месту Стевановац.

Вест, шокантну за руководство Бијелог Поља, али и грађане ове општине, коју је пре неколико месеци саопштио председник Општине Мојковац Ранко Мишнић, потврдила је Влада Црне Горе усвајањем, без расправе, одлуке о доношењу измена и допуна Просторно-урбанистичког плана Општине Мојковац. Њом су створене претпоставке за изградњу модерног затвора вредног 15 милиона евра, која ће бити финансирана из фондова ЕУ.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Нови затвор ипак у Мојковцу?

У затвору ће, према првим подацима, радити 110 затворских службеника, највећим делом садашњих службеника затвора у Бијелом Пољу, где је пре неколико деценија, вољом моћника, затвор пребачен из Берана, као и Окружни суд.

Нови затвор градиће се у насељу Стевановац, источно од Мекића куле, испод локалног пута Мојковац-Слатина.

Документом Владе су обухваћене две локације, од којих је једна предвиђена за изградњу ЗИКС (Стевановац), а на другој локацији се пренаменом простора стварају услови за легализацију неформалних објеката.

НИШТА ОД ЦЕРОВА

КАКО стоји у документу, раније је било предложено да се затвор гради у Церову, у општини Бијело Поље, али се од тога одустало јер је површина државног комплекса била свега 12.500 квадрата, што је мало за ову намену. Површина земљишта на коме ће бити изграђен нови затвор је 65.000 метара квадратних, а обухватао би, осим затворског комплекса, и паркинг и контролне тачке.