ПРЕДСЕДНИК Црне Горе, у свом обраћању на Форуму Атлантског савеза у Будви, рекао је да се Балкан налази на раскршћу - да ли ће бити одбрањен европски и евроатлантски систем вредности или ће се препустити трећим странама, који тај простор желе да искористе за продор својих система вредности, супротних евроатлантским.

Коментаришући недавно завршене европске изборе, Ђукановић је рекао да је важно да Европа настави са политиком проширења, јер ће то, како је оценио, допринети пуној стабилности и конкурентности Европе на глобалној политичкој сцени.

- Почиње нова фаза геополитичке сцене, појављују се нови играчи које не смемо гледати априори као политичке противнике. Морамо наставити да градимо партнерства са суседима, није излаз у непријатељству. Морамо наставити да решавамо питања из периода распада Југославије - рекао је Ђукановић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - БАЗА НАТО У ЦГ: Неће градити полигон, већ само вежбати


Иако значај НАТО и ЕУ за Западни Балкан не треба детаљније образлагати, важно је нагласити значај њихове заједничке посвећености овом региону који је још у раскораку између прошлости и садашњости, поручио је Душко Марковић на отварању 2БС. Премијер је истакао да је важно да се одржи подршка демократским снагама, а посебно имајући у виду да су интеграциони процеси главни покретач демократских и реформских процеса.

- Важно је са свих адреса послати јасну поруку да не постоје алтернативе и да НАТО и ЕУ стоје заједно с државама Западног Балкана на овом путу. Свако одсуство јасно исказане посвећености оставља простор за треће државе које показују интересовање за овај регион да искористе рањивости држава и система и угрозе њихов интеграциони пут - поручио је Марковић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - У Подгорици почела главна планска конференција за НАТО вежбу "Сајбер коалиција 2019"


Осврнуо се и на земље региона и изразио уверење да ће Северна Македонија ускоро постати чланица НАТО, а према његовим речима, значајно је и што је Босна и Херцеговина позвана да достави свој први Годишњи национални програм НАТО.

Марковић се осврнуо и на приступање Црне Горе ЕУ и рекао да Влада, иако свесна обимности и дуготрајности процеса, одржава мотивацију и посвећеност том циљу. Како је оценио, Извештај Европске комисије о Црној Гори реално је сагледао стање напретка и потребе за даљим резултатима.


ТЕМЕ

ДЕВЕТИ 2БС се одржава под покровитељством Владе Црне Горе, а учесници ће разговарати о питањима од суштинског значаја за безбедност евроатлантске заједнице. На дневном реду ће бити и питања Западног Балкана, јединства Алијансе, утицаја трећих држава, као и нових безбедносних изазова.