Бирократији за плате 350 милиона више

И. Д. СТОЈАДИНОВИЋ

01. 06. 2019. у 08:35

Бирократији за плате 350 милиона више
Опозиција: измене Закона о зарадама у јавном сектору припрема терена за куповину гласова. Уместо оптимизације за 20 одсто, трошкови из буџета на зараде већи три пута

ИЗМЕНЕ закона о зарадама запослених у јавном сектору, о којима се у црногорском парламенту расправљало претходних дана, према мишљењу опозиционих посланика осмишљене су како би власт припремила терен за куповину гласова на наредним изборима. Осим тога, опозиција је указала и на трошкове буџета за зараде државних службеника, који су за последњих 13 година повећани за три пута, односно за 350 милиона евра, што указује да се План оптимизације запослених у јавном сектору не примењује.

Изменама и допунама закона предвиђено је да запосленима, који споразумно напусте државну администрацију, следује отпремнина чији износ и услове би одређивала Влада, као и немогућност да се након тога то лице запосли у јавном сектору у периоду од пет година. Такође, како је предложено, Закон би важио до краја следеће године, што је уједно и термин до којег ће се завршити парламентарни избори.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ЦГ: Најугроженијим радницима 222 €


Према речима посланице Демократа, Зденке Поповић, кроз измене Закона о зарадама у јавном сектору "огледа се пуни смисао примене формуле један запослени - четири гласа".

- Седма измена за кратко време подразумева увођење отпремнина запосленима који споразумно прекину радни однос у државној управи и то орочено до краја 2020. године - казала је Поповићева. - Ако се зна да ће се до тог рока завршити редовни парламентарни избори, онда је јасно да је циљ закона прекид радног односа за једног запосленог са отпремнином и могућношћу да се запосли у неком државном предузећу и регрутовање нових гласача кроз попуну тако насталих упражњених радних места. Штету ће поново претрпети грађани, јер ће се из буџета одлити значајна средства због ове предизборне комбинаторике.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ЦРНОГОРСКИ ПРЕМИЈЕР ОБЕЋАО ПРОМЕНЕ: Мањи порез, већи минималац


Како додаје, План оптимизације запослених је још 2012. године предвиђао смањење броја запослених у јавном сектору за 20 одсто, а да од њега нема ништа говоре подаци о све већим издвајањима за зараде из државног буџета, али и локалних буџета.

- Сведоци смо да се тај план донео само да би се претило непослушним радницима у јавној управи, јер је ДПС почео да губи поверење запослених и пројекција "сигуран глас" је била угрожена. План оптимизације је само "бич" у рукама ДПС-а. Дакле, како тада, тако ни данас, од оптимизације запослених у јавном сектору нема ништа. Податак да је број запослених у државној администрацији смањем за 56, уместо за готово 1.200, довољно говори сам за себе - рекла је Поповићева.

Зденка Поповић

Посланик Демократског фронта, Милутин Ђукановић, казао је да се овај предлог измена закона образлаже у контексту реформе јавне управе "као да је неко други владао, па неко други треба да исправља те грешке". Како је додао, укупне плате у јавном сектору 2006. износиле су 158 милиона, у 2017. - 445 милиона, а у 2018. око 500 милиона.

- За 13 година зараде у јавном сектору су повећане за више од три пута. Ово су подаци Државне ревизорске институције. Укупне зараде су повећане толико. Што се тиче реалних примања, сведоци смо да су она повећана за свега осам одсто - истакао је он, додајући да се са 350 милиона евра плаћа кампања "један запослени, четири гласа".

СДП: ЗАПОСЛЕНИХ 200 ВИШЕ

ПОСЛАНИК СДП Рашко Коњевић указао је да би према Плану оптимизације, број запослених на централном нивоу требало да буде мањи за 1.179, а да је он умањен за свега 56 особа, нагласивши да владини подаци показују да није испоштована ни мера престанка радног односа на одређено.

- Број закључених уговора на одређено у извештајном периоду је 1.309, док је у истом периоду истекло 1.100 уговора. Дакле, није смањен број, него је повећан за 200 - поручио је он.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације