ЗАГРЕБ: ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА


ПОШТО што су загребачке "Новости", које издаје Српско народно веће, објавиле фотографију садашње и будуће европарламентарке Руже Томашић у усташкој униформи, али и песме у славу Анте Павелића које је објављивала, јасно је да ће у новом сазиву у Бриселу бити и политичарка која не крије симпатије према злочиначком режиму из Другог светског рата.

- Никада не бих дала против усташког покрета до 1941. и не одричем се обичних усташа који су се борили за Хрватску, али који нису чинили злочине. Зашто бих се њих одрекла - рекла је Томашићева у разговору за "Новости". - Усташе треба одвојити од онога што се догађало у НДХ.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - НОВИ ИЗЛИВИ УСТАШТВА У ХРВАТСКОЈ: ”Закољи српску децу” на билборду Милорада Пуповца


Иначе, она је на европским изборима у Хрватској добила апсолутно највише гласова од свих који су на њима суделовали.

За Ружу Томашић усташки покрет је био одговор на шестојануарку диктатуру, а за усташког злочинца Анту Павелића каже да је "могао пуно ствари направити друкчије".

- Није морао да пристане на расне законе, али добро. Није морао да има логоре, али ваљда је тада био рат. Требало је живети у том времену - каже Томашићева.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Шовинизам Руже Томашић: Пуна ми је капа хрватских Срба


Ове скандалозне изјаве нису ни овај пут изазвале неке посебне реакције у Хрватској, а "Новости" су објавиле и фотографије Руже Томашић у време док је живела у Канади, од 1970. до 1980. године. Она се тада сликала у усташкој униформи и рецитивала своје и туђе песме посвећене Павелићу, НДХ и усташком покрету.

Песме које је урадила хвалећи Павелића објављивала је и у емигрантској штампи коју је водио Срећко Пшеничник, супруг Павелићеве кћерке који је био на челу Х