Најозбиљнији кандидати за новог амбасадора Европске уније у Босни и Херцеговини су Ангелина Ајнхорст, Јохан Сатлер и Космин Добран, сазнаје сарајевски "Дневни аваз".


Ајнхорстова је на челу Одсека за западну Европу, западни Балкан и Турску у Европској служби за спољне послове, а како су медији извештавали, поверен јој је задатак да интензивира и убрза разговоре у дијалогу Београда и Приштине.


Салтер је амбасадор Аустрије у Албанији, и како наводи "Аваз", признат је стручњак за регион. Он је три године провео на челу одсека за западни Балкан у Министарству спољних послова Аустрије.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - НАТО о БиХ: Никога не присиљавамо на сарадњу


Како наводи "Аваз", Салтеру у прилог не иде чињеница то што је високи представник у БиХ и командант Еуфора из Аустрије.


Лист додаје да унутар Европске уније због тога постоји извесна резервисаност према његовој кандидатури, иако се саговорници листа слажу да би он можда био и најбољи кандидат.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Dodik 6. juna u Sankt Peterburgu sa rukovodstvom "Gasproma"


Трећи међу фаворитима за амбасадора ЕУ у БиХ је Румун Космин Добран, који је провео низ година на челу разних одељења Европске комисије.


У референце му се убраја, како наводи "Аваз", одлично познавање структура и метода рада ЕУ, њене политике, нарочито у области спољних послова и одбране.