БиХ не би смела да претерано утиче или доприноси дијалогу Београда и Приштине, ако то не траже две стране, односно Србија, чији се став мора уважавати, поручио је председник ХДЗ БиХ Драган Човић.

"Увек сам говорио да ћемо уважавати оно што је став Београда. У супротном, ми имамо проблеме са српским народом у БиХ, имамо проблем са Републиком Српском у БиХ", рекао је Човић у интервјуу "Један" за БХРТ.

Он сматра да не може да дође до "преливања кризе с Косова на БиХ јер ако ми знамо шта хоћемо, криза се не може прелити".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Dodik: Ako Kosovo ima pravo na otcepljenje, ima i RS, a imaju i Hrvati u BiH

Човић је оценио да постоји глобални интерес када је у питању КиМ, али и жеља Европе да помогне у решавању проблема између Београда и Приштине о чему,каже,сведочи и недавни састанак у Берлину, који су организовали немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Емануел Макрон.

Председник ХДЗ-а БиХ сматра да БиХ нема другу будућност осим евроатланске и да нова власт треба да направи јасан план како да сустигне Србију и Црну Гору, када је реч о евроатланским интерграцијама.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -  Čović: Ključni korak zavisi od Izetbegovića

"Што се мене тице, када је у питању НАТО, односно МАП, све што је требало донети у смислу одлука, решења, трансформације, преуређења, мислим да смо направили. Не видим никаквог разлога зашто би данас давали било каквог мотива било коме, па и представницима СНСД-а, да отвара та питања. Хајде да седнемо за сто и направимо једну динамику да нешто радимо, а не да се стално окрећемо иза себе", рекао је Човић.

Он је додао да не верује да ће бити промена у расподели министарских функција у Савету министара које су недавно договорили његова ХДЗ БиХ, Странка демократске акције (СДА) Бакира Изетбеговића и Савез независних социјалдемократа (СНСД) Милорада Додика и додаје да ће ових дана поново разговарати са представницима тих странака.

Он сматра да би Савет министара требало формирати одмах, а Владу Федерације након што се измени Изборни закон БиХ, у складу с пресудама Уставног суда БиХ, које се односе на попуну делегата у Дому народа Федералног парламента и изборе за Град Мостар.

Човић инсистира и да се реши питање избора члана Председништва БиХ из реда хрватског народа.

Каже и да је Изетбеговићу рекао да предложи било какво решење, које ће осигурати легитимно представљање три конситутивна народа.

"Хоће ли то решење бити директни избори када је у питању Председништво, индиректни, верујте ми, сасвим је свеједно. Ми морамо осигурати легитимног представника једног, другог и трећег народа у Председништву", поручио је Човић.

Човић каже и да у Федерацији БиХ не постоји руски утицај и оцењује да неко погрешно информише јавност у земљи када се о томе говори.

"Тај утицај, не постоји уопште у значајном делу БиХ. Кад погледате наше окружење видећете да то није ни изблиза онако како то неко жели да представи. Тај утицај до једне значајне мере постоји у Републици Србији, али и тамо не у потпунсти", рекао је Човић.

Председник ХДЗ-а БиХ назвао је злонамерним писање медија о томе да се тајно састаје с неким људима у Хрватској и да је, наводно, експонент руске политике у БиХ за улазак руског капитала у компаније попут мостарског Алуминија.