ТУРИСТИ у Црној Гори, ове године, могли би папрено да плате своје летовање, уколико се не буду придржавали најављених прописа. Бар они који се буду одмарали у Будви, јер челници овог града најављују увођење реда у свакодневном животу! Тако, Црногорци планирају да уведу казне за шетњу без мајице од 500 евра, шетњу у купаћем костиму 600 евра, а оно што је највише зачудило јесте казна за јело и пиће на јавној површини од 700 евра!

Наше комшије планирају по угледу на Хрватску, нарочито Дубровник, Сплит и Хвар, да доведу у ред све оне који се "непримерено" понашају. И док многи сматрају да није у реду шетати у купаћем костиму или без мајице по старим градовима, јавним улицама и свим деловима који немају никакву везу са плажом, многе чуди одлука да најскупљи ручак не буде риба прве класе у ресторану, већ домаћи сендвич у парку!


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
У школу без хеланки, али и голог стомака

Засад је ова одлука и даље на нивоу плана, али у њеном коначном решењу учествоваће они којима то очигледно највише и смета, а то су сами грађани Будве. Наиме, надлежне службе у Будви позвале су своје суграђане да у што већем броју помогну својим сугестијама у креирању нацрта Одлуке о комуналном реду.

- Нацрт и идеја рађени су по узору на комунални ред који је донео град Хвар, а тичу се облачења, поштовања приватности, културних знаменитости, еколошких стандарда, хигијене и свега другог - казао је за "Новости" Драган Иванчевић, председник Одбора за угоститељство и туризам Привредне коморе Црне Горе. - Неопходно је да сваки град, нарочито туристички, има прецизну одлуку о комуналном реду, јер је важно заштитити грађане који ту живе и који долазе да се одмарају. Да туристи знају да ће ту бити чисто и уредно и да ће се поштовати морални принципи и кодекс, који је у складу са цивилизацијским стандардима и правилима. Треба да уведемо нека правила и стандарде који доликују месту које је најстарије на Јадрану.

Према речима Иванчевића, ова одлука има амбицију да унапреди квалитет живота људи који ту живе, али и да подигне ниво и стандард када је реч о организацији годишњег одмора.


Прочитајте још - У школу без хеланки, али и голог стомака

- Сваки туриста воли град који поштује ред и правила - истиче Иванчевић. - Свакако, ова одлука би требало да буде важећа већ за следећу годину. Врло брзо ће ући у јавну расправу, а до јесени и у скупштинску процедуру. Идеја је комплексна и широка, а у јавности је извучено само неколико санкција за одређена понашања. Једна регија треба да покаже и прикаже туристима све што има, од природе, историје и културе, али не треба да се понижава. Да се вређају људи који нису спремни да конзумирају такво облачење. Купалишта и плаже имају своје режиме и тамо се може шетати у купаћим костимима. Ова одлука требало би да решава и питање чистоће, третмана отпада, коплетног живота у граду, заштиту од буке, радно време...


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Будва: Стари град и Цитадела део нове туристичке руте

КАКО ЈЕ У ХРВАТСКОЈ

УШТЕДИТЕ новац и уживајте на Хвару - један је од слогана на овом јадранском острву који опомиње туристе како треба да се понашају. Нису они једини. Правила су уведена и у Дубровнику и Сплиту. Тамо за шетњу у купаћем костиму, туриста може бити "лакши" за 800 евра. Градоначелници многих јадранских градова највише се жале на вику туриста, посебно Енглеза, спавање на трговима, некултурно понашање пијаних Европљана...