Председник Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) БиХ Драган Човић изјавио је да од лидера бошњачке Странке демократске акције (СДА) Бакира Изетбеговића зависи формирање новог сазива Савета министара БиХ и да не види сврху да се више улази у расправе у вези са Акционим планом за чланство (МАП) у НАТО-у.

"Договорили смо ресоре и изјаву, па предлажем да сва друга надмудривања остану по страни и кренемо, и то с именовањем Савета министара. Ако неко не жели, треба то да каже. Након разговора са Изетбеговићем и (Милорадом) Додиком знаћу јесу ли нам ставови исти. Ако јесу, треба одмах кренути у именовања", истакао је Човић.

Он је навео да је о томе са Изетбеговићем разговарао јуче у Сарајеву, а да ће са Додиком разговарати данас у Мостару.

ПРОЧИТАТЈЕ ЈОШ - Izetbegović i Čović o formiranju vlasti sa DF-om

"Од тих разговора зависи хоћемо ли имати заједнички састанак до краја седмице", рекао је Човић.

Наглашавајући да не види сврху да се више улази у расправе у вези с МАП-ом, Човић је рекао да за условљавање именовања чланова Савета министара нема ни потребе ни разлога, преносе Независне новине.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -  Dodik, Čović i Izetbegović razgovarali o formiranju vlasti

Он није желео да коментарише оптужбе министра за безбедности у Савету министара у техничком мандату Драгана Мектића да ХДЗ БиХ намерно блокира рад Савета министара, наводећи да то никада није чинио, јер да јесте, "могао је о њему написати 15 књига у последње четири године".

"Наш став је јасан - желимо што хитније успостављање Савета министара јер, нажалост, седам месеци након избора због тога не функционише ни парламент БиХ", указао је Човић.

Кад је реч о формирању Владе Федерације БиХ, Човић је рекао да ће се то десити када буде постигнут договор о изменама Изборног закона.