НАТО у потпуности поштује суверенитет и независност Босне и Херцеговине и никога не присиљава на сарадњу, саопштено је из седишта НАТО савеза у Бриселу.

"Наши партнерски програми прилагођени су потребама и захтевим сваког појединачног партнера", речено је у НАТО за портал "Klix.ba".

Прочитајте још: У Подгорици почела главна планска конференција за НАТО вежбу "Сајбер коалиција 2019"

У седишту НАТО такође је речено да је БиХ још 2009. и 2010. године тразила укључење у Акциони план за члансто (МАП), а да су министри спољних послова чланица НАТО тај захтев прихватили.

Међутим, БиХ је тада ускраћена за, како се наводи, практични алат за МАП, односно Годишњи национални програм (АНП).

Фена пише да је БиХ провела неколико година радећи на попису војне имовине и укњижавању, што је био услов за наставак сарадње.

Прочитајте још: Човић: Меркелова подржала евроатлантски пут БиХ

"На састанку у Талину министри су ускратили практичну алатку, АНП за БиХ, којим се управља МАП-ом. У циљу јачања подршке БиХ, министри НАТО-а су изразили спремност да прихвате подношење првог АНП у децембру 2018. године. АНП представља документ развијен у националном власништву, који омогуцахава подршку НАТО-а реформама на пољима као што су одбрамбене способности, регионална безбедност, спремност и одговор на природне катастрофе и интероперативност оружаних снага. Сада је на БиХ да одлучи да ли ће да прихвати ову понуду и достави АНП", саопштено је из НАТО.

Из Савеза наглашавају да МАП не претпоставља никакву одлуку о будућем чланству.

"Што се тиче свих одлука, НАТО доноси све одлуке о новим члановима на основу консензуса. МАП пружа фокусиран и искрен механизам повратних информација о напретку земаља кандидата у њиховим програмима", наводи се у одговору НАТО порталу "Клиџ.ба".

Како наводи Фена, поред АНП, помиње се и ИПАП програм, који означава појединачну и прилагођену сарадњу одређене земље са НАТО савезом.

Агенција подсећа да се и СНСН и председник те странке Милорад Додик залажу да БиХ по узору на Србију сарађује у оквиру ИПАП-а са НАТО.

То је, како се наводи, тешко очекивати када је реч о пробосанским странкама, пре свега бошњачким политичким представницима, који су до сада као крајњи циљ истицали пуноправно чланство у НАТО савезу.

Из НАТО наводе да је ИПАП отворен за земље које имају политичку вољу и способност да продубе своје односе са НАТО, без наведеног циља да постану чланице Савеза.