УНЕСКОВ древни град Котор потреса дубока политичка криза коју је додатно "заљуљала" (не)очекивана смена председника општине Владимира Јокића (Демократска Црна Гора), захваљујући пресудним гласовима одборника СДП Ранка Кривокапића.

Сада се чека да суд хитно одлучи о законитости одлуке о престанку мандата Јокићу. Члан председништва Демократа, Невен Гошовић, упутио је писмо председници Управног суда Бранки Лакочевић тражећи поништење одлуке локалног парламента.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: У Подгорици почела главна планска конференција за НАТО вежбу "Сајбер коалиција 2019"

- Свакако да је на Управном суду да цени законитост одлуке о престанку мандата председнику Општине Котор, коју је донела група одборника СДП, ДПС, Хрватске грађанске иницијативе и Социјалдемократа. Међутим, није достављен ниједан доказ, нити је на било који начин утврђено да је Јокић у својству председника Општине повредио било коју одредбу Закона о локалној самоуправи. Демократска Црна Гора, као конституент власти у општини Котор, очекује и захтева да суд, штитећи принцип законитости, сходно одредби Закона о локалној самоуправи, одлуку о овом предмету донесе у хитном поступку - навео је Гошовић, подсећајући да је одлука о престанку мандата Јокићу ступила на снагу 24. априла и да од тада у општини не постоји носилац извршне функције.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ЈОШ НЕМИ ЗА УБИЦЕ БОРАЦА: Црна Гора не истражује ратне злочине над војницима ЈНА

Да одлука о разрешењу градоначелника Котора није легална, сматра Драгица Перовић (Демократска српска странка), председник општинске скупштине.

- Све дотле док ово правно насиље и хајдучија не буде легализовано у легалном поступку, од надлежног органа, ја као председница СО, којој су грађани на изборима дали своје поверење, остајем ту где јесам. Сву одговорност за свеукупну блокаду Котора и локалне управе сносе Жељко Апрцовић и Ранко Кривокапић - каже Перовићева.

Владимир Јокић

И управо Апрцовића, који је председник општинског одбора ДПС-а, партија је кандидовала за новог председника општине Котор. Одлуку је једногласно донео которски одбор ДПС-а, а аминовао извршни одбор партије.

ЧЕКАЈУ СЕДНИЦУ

СИГУРНИ смо да ће Жељко Апрцовић, као председник општине Котор, изабрати прави тим који ће уз подршку грађана успешно водити град у овим тешким временима. Очекујемо од председнице Скупштине да уважи реалност и захтев већине у которском парламенту и сагласно позитивним прописима закаже седницу СО Котор на којој ће се изабрати председник општине, поручују из ДПСа.