Унеско у најновијем нацрту извештаја препоручује да се културно и природно наслеђе Охридског региона стави на листу угроженог светског наслеђа, пренели су у уторак македонски медији.

У нацрту извештаја који ће бити разматран на предстојећој конференцији Комитета за светско наслеђе у Бакуу, од државе се тражи потпуни мораторијум на било какву урбану трансформацију на обали Охридског језера док се не финализирају и усвоје ефективна законска решења за заштиту и механизми за њихово спровођење.

Према извештају Унеско, главни проблем Охрида је недовољан напредак у решавању проблема и сталне претње и опасности од великих инфраструктурних и развојних пројеката.

Наводи се да је мало урађено на примени приоритетних препорука мониторинг мисије Унеско која је у Охриду боравила 2017.

Прочитајте још - Код Охрида земља дрхти вулкан "дува"!


"Неодговарајуће грађење са неодговарајућим урбаним развојем, експлоатацијом обале, повећано загађивање, нарушавање и унуштавање животне средине и неконтролисан урбани развој изазван притиском туризма", део је закључака из нацрта извештаја за Охрид и Охридско језеро који су од 1980. на Унесковој листи светске баштине.

Од власти Северне Македоније се тражи да напреви процену нелегалних грађевина и да се утврди њихов утицај на заштићено подручје, као и рушење свих објеката који представљају опасноат за подручје, уз истивремено строго спровођење закона и правилника за спречавање нове дивље градње.

Поводом тог извештаја, Влада Северне Македоније саопштила је да је Охридским регионом у време претхходне владе дуги низ година било лоше управљано и да "приступа са пажњом и озбиљности према комплесксном стању са којим се суочава културно и природно наслеђе на том подручју".

"Дугогодишње лоше управљање овим регионом и мегаломански пројекти (владе ВМРО ДПМНЕ и ДУИ) који су били претња за језеро и национални парк били су разлог да Унеско пошаље мониторинг мисију 2017", наводи садашња влада коју је СДСМ формирао са ДУИ, истичући да је од почетка свог мандата посвећена решавању проблема у Охридском регину, у сарадњи са општинама и грађанским сектором.

Додаје се да предлог одлуке Унеска није финалан и да треба да буде стимуланс за све институције и грађане да се са јачим интензитетом ради на чувању тог уникатног светског наслеђа.

Истовремено је опзициона ВМРО ДПМНЕ, која је на власти била од 2006. до 2016, окривила садашњу владу коју педводи СДСМ да "није спровела у целости највећи део препорука ретроактивне мисије Унеско од 2017. године" и затражила формирање кризног штаба и хитно поступање по препорукама те организације.