Полицијски службеници Федералне управе полиције су, након вишемесечне истраге, под надзором Тужилаштва Босне и Херцеговине и уз подршку Обавештајно безбедносне агенције БиХ (ОСА), започели оперативну акције кодног назива „Акциза“ на подручју Херцеговачко-неретванског и Западно-Херцеговачког кантона, а везано за организовани криминал у вези са кријумчарењем и недозвољени промет акцизних производа, речено је „Новостима“ у МУП Федерације БиХ у Сарајеву.


У склопу ових акција, поступајући по наредбама Суда Босне и Херцеговине, учињени су претреси на 10 локација на подручју општина Мостар, Груде и Широки Бријег и ухапшено је девет људи. Ухапшени су, како се сумња, у прошлој и до до маја ове године, организовано у циљу прибављања незаконите користи незаконито производили, набављали и стављали у промет дуван и дуванске производе који нису обележени контролним и порески маркицама, а како је то прописано законоднавством Босне и Херцеговине.

Приликом претреса пронађено је и одузето око 1 300 килограма дувана, машине за резање и паковање дуванских производа, већа количина цигарета без акцизних маркица, ваге за вагање, телефонски апарати и СИМ картице, као и други предмети који потичу или се доводе у везу са предметним кривичним делима.


Ухапшени су, после криминалистичке обраде, приведени у Тужилаштво БиХ.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Хапшења због илегалног дуванаЗначајну поршку приликом ове акције пружили су припадници министарстава унутрашњих послова Западно-херцеговачког и Херцеговачко-неретванског кантона.